La Xarxa per la Sobirania Energètica (Xse) ha reclamat que s'aposti per projectes de generació d'escala mitjana, per simplificar els tràmits administratius, per incentivar la generació renovable local amb bonificacions fiscals i per posar en marxa un servei d'assessorament en drets energètics. Aquestes propostes formen part d'un document amb 11 accions actualitzat de cara a les eleccions municipals del maig.
L’entitat ha reiterat que les iniciatives de sobirania energètica poden reduir la pobresa energètica i la dependència de grans empreses com Endesa i Iberdrola, que controlen la generació -en un 76%- i, en el cas de la primera, la distribució -en un 94%-.
A través de la Proposta Municipalista 2023, aposten per incentivar la participació ciutadania, i escoltar la veu del territori sobre els projectes eòlics o solars i dels membres de les cooperatives energètiques sobre com s’han d’utilitzar els beneficis. Més en concret, proposen als municipis incloure una partida per a pressupostos participatius generals mitjançant el procés ordinari i destinar una partida pressupostària específica a projectes energètics d’àmbit local.
El model energètic centralitzat actual, basat en grans plantes generadores, línies de transport i distribució, requereix d'enormes inversions que només poden ser enfrontades per grans empreses energètiques. Això fa que aquestes empreses controlin el sistema elèctric i impedeixen qualsevol canvi que pugui posar en qüestió el seu control, com és el cas de les renovables.
Segons l'entitat, els municipis tenen a la seva mà obrir els processos per al canvi del subministrament elèctric públic, "amb empreses i cooperatives socials, verdes i democràtiques". També veuen necessari elaborar plans de formació, cultura i apoderament en l’energia i garantir que aquests continguts arribin als col·lectius més afectats per la transició energètica. Aposten pel municipalisme en tant que té la capacitat d'impregnar a la població d'una cultura política d'apoderament, politització i participació activa que crea i consolida subjectes polítics.
El proper cicle electoral del 2023-2027 serà clau per determinar quin tipus de transició energètica es durà a terme, qui en serà el beneficiari i si aquesta permetrà abordar la crisi energètica.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari