La Xarxa d’Economia Solidària (XES) ha proposat a les formacions polítiques del país una bateria de mesures, a través del document ‘Aposteu de debò per l’ESS al vostre municipi (2023-2026)’, per situar l’economia social i solidària al centre de les polítiques. Es tracta de propostes per construir un nou model socioeconòmic des dels municipis, a les portes de les eleccions municipals el proper 28 de maig.
L'entitat assegura que aquest model econòmic ha de tenir com a objectiu assolir la màxima autosuficiència per satisfer les necessitats bàsiques de la seva població, que promogui la democratització de l’economia i que impulsi decididament la transició ecosocial, una transició que ha de ser cooperativa, ecofeminista i profundament redistributiva.
Concretament, les propostes presentades són 130 mesures dividides en vint àmbits d’actuació que tot municipi amb la intenció de donar suport a l’ESS hauria de complir. Per això, insten als governs a crear un consell local d’economia social i solidària integrat pel conjunt de les entitats de l’ESS local i sectorial a cada municipi o crear una taula per a la transició ecosocial, en el cas dels municipis petits. Pel que fa a les estructures administratives, la XES proposa crear una regidoria d’ESS, revaloritzar la funció del personal tècnic, crear un grup de treball d’ESS de caràcter transversal, adherir-se a la Xarxa de Municipis per l’economia social i solidària (XMESS), a banda d’obrir equipaments públics com a centre d’informació a la ciutadania.
En l’àmbit de suport a la creació i consolidació d’iniciatives d’ESS, es demana als ajuntaments impulsar programes d’assessoria, llançadora de projectes, incubació, formació i accés al finançament i acompanyament de les noves iniciatives ESS. A banda, potenciar la fórmula cooperativa entre les persones migrades com a opció viable, incentivar l’apropament a les minipimes i les persones autònomes, a més, de fer campanya de sensibilització i formació a les gestories locals.
La XES posa l'accent en la importància de la col·laboració publicosocial. Per això, veuen necessari cedir equipaments municipals i espais públics en desús a la gestió comunitària. A banda, d’impulsar plans i processos comunitaris amb implicació del personal tècnic per a que ajudin a teixir els vincles comunitaris.
En l’àmbit de la democratització de les cures, cal -asseguren- reconèixer, visibilitzar i dignificar el treball de les cures, crear equipaments municipals de cures, promoure iniciatives col·lectives amb perspectiva ecofeminista, oferir assessorament i ajudes econòmiques a les persones cuidadores no professionals.
En general, els altres àmbits que proposa la XES són: la compra i contractació pública responsable; la promoció de la cooperativització d’empreses mercantils; la municipalització participativa o cooperativització de serveis públics; sobirania alimentària, energètica, residencial i habitatge cooperatiu; l’espai públic digital com a espai de gestió comunitària; transformació feminista de l’economia; educació en ESS; i cultura cooperativa.
En aquest sentit, des de la XES asseguren que en els darrers dos mandats (2015-2019 i 2019-2023) s’ha avançat força en alguns municipis si ho comparen amb el punt de partida de pràctica absència de política d’ESS. Però asseguren que, fins i tot, en aquells ajuntaments que més han fomentat l’ESS, es troben que la major part de les seves actuacions de promoció econòmica i de desenvolupament local no tenen res a veure amb l’ESS.
La Xarxa d’Economia Solidària es constitueix el 2002 després de la coordinació de diverses organitzacions de consum, producció, intercanvi, comercialització i finançament de Catalunya. L’economia solidària, en les seves formes més diverses, és una manera de viure que abasta la integritat de l’ésser humà.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari