Un article publicat a la revista de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA (PNAS), liderat per la universitat de Montpellier, assenyala que l’expansió de l’agricultura basada en el monocultiu i l’ús de pesticides i fertilitzants és la principal causa del descens de la població d’ocells a Europa. Concretament, la xifra ha baixat un 25% en els darrers 40 anys i fins a un 57% en el cas de les espècies típiques de les zones agrícoles.
L’estudi ha monitoritzat 170 espècies d’aus en més de 20.000 ubicacions de 28 països europeus. D’aquesta forma, els investigadors han pogut observar com la disminució en la població d’ocells varia en funció del país i de les seves tècniques agrícoles. Per exemple, els països de l’Europa occidental han patit una major baixada de la població d’aus, arran del major ús de pesticides que duen a terme en comparació amb els països de l’Est.
Segons els experts, els fertilitzants i els pesticides són una amenaça per les aus per dos motius principals. En primer lloc, aquests productes eliminen els insectes i els invertebrats, una de les principals fonts d’aliment dels ocells. A més, també s’alimenten de llavors, les quals van debilitant el seu organisme en cas que hagin estat contaminades.
D’altra banda, els monocultius també amenacen als ocells, ja que són grans camps de conreu que generen un paisatge homogeni, eliminant la diversitat floral i, per tant, possibles fonts d’aliment per les aus.
Els resultats de l’estudi apunten al canvi climàtic com a segona causa del descens, per darrere de la intensificació agrícola, ja que l'augment de temperatura ha suposat en les últimes dècades una pèrdua del 40% de les poblacions d'ocells propis d’ambients freds i un 18% dels d’hàbitats càlids.
Finalment, com a tercer factor l’article senyala la urbanització. Segons els autors, tot i l’augment de coberta forestal a Europa, els boscos són de menor qualitat i tenen menys varietat. Això ha suposat una pèrdua del 18% dels ocells típics de bosc.
La recerca ha estat realitzada per Stanislas Rigal, Vasilis Dakos, Hany Alonso i Vincent Devictor, que a través de l’article han intentat alertar sobre la situació de les aus a Europa i sobre l’amenaça que suposa la tendència actual.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari