Es comencen a destapar actius de Leman Brothers comercialitzats aquí


Fins al moment una trentena d'afectats per la fallida de Lehman Brothers s'ha posat en contacte amb Aicec Adicae, l'associació d'usuaris de bancs, caixes i assegurances de Catalunya. Aquestes persones van contractar en el seu moment algun dels anomenats "productes estructurats" que durant un temps han comercialitzat 14 entitats bancàries de casa nostra, 62 asseguradores i 15 societats de valors. Jofre Farrés, assessor dels usuaris d'Adicae, explica que aquests productes havien estat comercialitzats com a propis per les entitats que encara no s'han fet públiques  i, en molts casos, sense prevenir al client que aquesta inversió comportava un risc important.
Al conjunt de l'estat hi ha uns 200 afectats però, segons Farrés,  han de passar algunes setmanes per conèixer l'abast real de la situació. S'han intensificat les consultes a l'associació des de fa pocs dies, quan alguns clients bancaris han començat a adonar-se que la fallida de Lehman Brothers els afectava també a ells, sense saber-ho. 

Els "dipòsits estructurats" o "fons estructurats" són els que oferien algunes entitats en les que s'assegura una part del capital, mentre que un percentatge determinat cotitzava a l'índex borsari, que comportava un cert risc però també podia oferir més beneficis. Farrés aconsella als clients bancaris que sospitin haver contractat algun d'aquests productes, que s'informin de qui en té la garantia, si el mateix banc amb el que van contractar-lo o si bé és una entitat estrangera. Cal que demanin quines obligacions té aquell producte.

En el pitjor dels casos, és a dir, si es confirma que l'origen ve de l'altra banda de l'Atlàntic i esta relacionat amb Lehman Brothers, tenen l'opció de contactar amb alguna associació de consumidors per a poder recuperar part d'aquests fons. Jofre Farrés adverteix que l'associació s'ha pogut assabentar que aquella companyia esta en procés concursal i que compta amb una assegurança, però en aquests moments s'estan pagant 8 cèntims de dòlar per euro invertit. Altres opcions ja van relacionades amb fer reclamacions extrajudicials al Banc d'Espanya. Adicae, a més, estudia denunciar les entitats financeres espanyoles implicades per a demanar-los responsabilitats.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Comenta aquest article