La XES participa en el projecte europeu B. Right Spaces per protegir els espais cívics

La iniciativa considera que els espais cívics locals són clau per salvaguardar els valors i els drets


    La Xarxa d’Economia Solidària (XES) participa del projecte europeu B. Right Spaces. La iniciativa, creada per la xarxa europea REVES, té per objectiu millorar el suport, la promoció i la protecció dels espais cívics locals, considerats actors clau per salvaguardar els valors i els drets de la ciutadania. Mariona Soler, secretària de la Xarxa d'Espais Comunitaris de la XES, ha afirmat en declaracions a Jornal.cat que la seva participació aporta “la mirada de l'autoorganització comunitària i social”, que és “el fet diferencial de l’economia social i solidària”. 

    El 2023, la XES, conjuntament amb la XEC i el GT d’Economies Comunitàries, seguint la seva línia estratègica d’enfortiment de comunitats, va ser convidada per la Subdirecció de Treball en la Diversitat i les Economies Comunitàries del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya a formar part del Projecte europeu B. Right Spaces.

    Aquest projecte, que analitza la realitat dels espais cívics, entén “l'espai cívic com nosaltres entenem espai comunitari o qualsevol espai de trobada i organització ciutadana”, tal com explica Soler. A més, parteix de la premissa que “una salut bona d'aquesta capacitat de generar espais ciutadans acaba concloent en una capacitat de defensa de drets socials i civils”. 

    Amb les diferents fases de la iniciativa, la XES i la resta de socis, tal com afirma Soler, volen “veure quines són les característiques que generen condicions d'oportunitat i de possibilitat perquè es facin aquest tipus d'espais, s'impulsin i es consolidin, tant des de la capacitat o la cultura de l'organització participativa de les societats com de la capacitat o les condicions de promoció que genera la cultura de la gestió pública”.

     

    Fases del projecte

    El projecte consta de tres fases. Durant aquest any 2024, promouran una observació i anàlisi per entendre els Espais Cívics a la Unió Europea, amb una revisió de la documentació referent al marc institucional, legal i sociopolític, amb especial atenció a Itàlia, Portugal, Catalunya, Polònia i Bèlgica. També, inclou l’estudi dels models i les bones pràctiques existents, així com una revisió d’hipòtesis i conceptes per a la promoció i protecció dels espais cívics, juntament amb una anàlisi comparativa. Es realitzaran enquestes, entrevistes a experts i seminaris en línia de revisió.

    El 2025, faran un intercanvi de bones pràctiques i enxarxament per a l’aprenentatge mutu entre els diferents territoris per reforçar els espais cívics. Es farà una revisió participativa dels conceptes i hipòtesis anteriors a través de cinc laboratoris internacionals en format seminari web, dos tallers i dos grups focals en cada territori. L’objectiu és crear un full de ruta per millorar la promoció i protecció dels espais cívics, que es materialitzarà en un Estatut B. Right Spaces per als defensors dels Espais Cívics.

    Finalment, la tercera i darrera fase, que serà el 2026, se centrarà en la promoció i protecció dels Espais Cívics basades en pràctiques i eines comunes, amb una plataforma en línia per a la cartografia dels Espais Cívics a la UE, visites d’estudi i tallers conjunts als cinc territoris. El resultat serà el manifest i pacte sobre els Espais Cívics presentat a l’Assemblea General de la Xarxa REVES i la creació d’una Comissió per als Espais Cívics per al monitoratge i suport en els 14 territoris dels membres d’aquesta xarxa, on la Generalitat n’és membre. Finalment, es redactarà una guia de recomanacions per a polítiques públiques dirigides a les autoritats locals.

    Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


    No hi ha cap comentari

    Comenta aquest article