El Baròmetre Cooperatiu destaca que les cooperatives catalanes facturen un 18,5% més i incrementen l’ocupació

L’estudi elaborat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya analitza les dades de les entitats del 2023


El Baròmetre Cooperatiu és l’eina d’autodiagnosi de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya per conèixer l’estat de les cooperatives i acompanyar-les de forma més real. Les dades de l’estudi destaquen que l’any 2023, les cooperatives catalanes van facturar un 18,5% més i van generar més llocs de treball, respecte del 2022, creant així “una realitat consolidada i en expansió”.

L’informe mostra que el 75% de les entitats van augmentar la seva facturació el 2023, i quasi tres quartes parts dels ingressos van venir de la venda de béns i serveis. Més de la meitat de les cooperatives no tenen deute bancari, però les que si comuniquen que l’import va ascendir en un 35,4%.

També, recalca l’increment en el nombre de persones treballadores, fins a 10, que contrasta amb el decreixement de 2020 i 2021. El 2023, la meitat de les cooperatives van augmentar la plantilla. Tot i l’increment de contractes indefinits, les dones, que són la major part de la mà d’obra i que representen més del 57% de persones sòcies, van tenir més contractes temporals que els homes.

Pel que fa al sistema d’organització de les cooperatives, el baròmetre subratlla que el “49,15%  tenen millores en els permisos de conciliació de les sòcies i treballadores” i que també “un 41,81% té un pla d’igualtat vigent”.

Segons l’informe, les cooperatives expressen “preocupació” per la dependència de fonts públiques de finançament, ja que el “22,49% dels ingressos provenen de subvencions”, majoritàriament de la Generalitat i l’Administració local.

D’altra banda, les entitats mostren optimisme amb relació al tancament d’aquest any, ja que el 56,5% de les que han respost el baròmetre creuen el 2024 serà millor que el 2023, i el 32,2% considera que serà igual. A més, l'estudi confirma que el cooperativisme té una clara responsabilitat i incidència social per avançar cap a un sistema econòmic global més just i democràtic. 

Les dades del 2023 conclouen que  hi ha “un perfil majoritari de cooperatives petites, fins a 10 persones sòcies, amb una xifra de negoci inferior o igual a 450.000 euros”. També, ressalta el paper de les dones en el cooperativisme català perquè són majoria en el nombre de persones treballadores i s’està produint un augment de “la seva presència en els òrgans de decisió”.

 

 




 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article