Consum considera que la sentència que condemna una botiga a fer una devolució en metàl.lic no crea jurisprudència


L'Agència Catalana del Consum opina que la sentència de l’Audiència de Barcelona que condemna a una botiga a retornar l’import de la diferència de preu d’uns pantalons canviats per uns altres d’un preu inferior, no crea jurisprudència. L'ACC considera que la sentència no obliga a modificar cap pràctica comercial quant a la normativa del comerç i del consum. La llei diu que els consumidors tenen dret a la reparació, substitució o retorn dels diners, en cas que ens hagin lliurat un producte defectuós.

Els consumidors també tenen dret a retornar el producte en els set dies posteriors a la venda i a demanar el retorn dels diners en cas de vendes que no s’efectuïn de forma presencial ens els establiments comercials, com ara compres per Internet, per telèfon, per correu o a domicili.
Més enllà d’aquests supòsits, queda en mans de l’establiment la voluntat d'oferir la possibilitat de canvi o de devolució de productes. Sempre, és clar, que informi en les seves ofertes, publicitats, en el mateix comerç o en el tiquet de compra o factura de les condicions que regiran aquests canvis o devolucions que, en cap cas podran ser abusives.

La setmana passada va ser motiu de polèmica una sentència de l'Audiència de Barcelona que va reconèixer el dret d'un consumidor a que li tornin l'import d'una compra en metàl·lic i no mitjançant un val bescanviable amb límit de caducitat, com pretenia la botiga de roba Zas Two. En la sentència, la secció tretze de l'Audiència obliga la botiga, que està instal·lada al Boulevard Rosa de Passeig de Gràcia, a retornar en efectiu els 59 euros d'una peça de roba que el client va retornar. La compradora va rebre com a regal d'aniversari uns pantalons que havien costat 224 euros. Era el novembre de 2005. En no ser de la seva talla, la dona va anar a la botiga a canviar-los i va acabar quedant-se amb uns pantalons de 165 euros, de manera que els responsables del local li van lliurar un val per 59 euros bescanviable a qualsevol establiment de la cadena Zas Two. Però van passar tres mesos i, quan el client va voler fer us del val, l'establiment li va dir que ja havia caducat.

L'Audiència va declarar nul.la per "abusiva" la clàusula que obliga a acceptar el val i condemnava la botiga a la devolució dels diners en metàl·lic.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article