Miralles veu les mesures presentades per la patronal sanitària com una provocació


El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, creu que les declaracions de la patronal del sector sanitari relatives al co pagament són pròpies d'uns "provocadors, que el que volen és sagnar les persones més febles".

Les declaracions que recull Europa Press responen al paquet de mesures presentat de manera conjunta per Foment del Treball, Unió Catalana d'Hospitals, Fepime Catalunya, Fenin Catalunya i la Federació de Mutualitats demanant l'aplicació de "taxes d'utilització dels serveis sanitaris". La patronal sanitària es mostra d'acord amb el co pagament i proposa estendre'l a d'altres serveis. Segons els empresaris de la sanitat, a més dels medicaments que prenen quan estan ingressats, els pacients haurien de pagar, per exemple, els àpats que els donen a l'hospital.

Aquesta és una de les propostes del paquet de mesures que han presentat aquestes entitats per fer front a un sistema sanitari actual que consideren "insostenible", i perjudicat per la crisi. Asseguren que no es pot estar a expenses "d'un millor finançament" o un canvi de cicle econòmic. Circumstàncies, diuen, que fan més urgent i necessària la regulació d'un sistema de taxes perquè els ciutadans siguin co responsables del pagament sanitari. "No podem tenir serveis suecs pagant impostos mediterranis" va concloure Boi Ruiz, president de la Unió Catalana d'Hospitals, que agrupa més de 100 hospitales, ambulatoris, centres de salut i laboratoris concertats i privats.

"Volen cobrar als malalts per menjar, i retallar serveis és la recepta dels que volen continuar fent més negoci d'un servei públic imprescindible", ha respost Miralles, que ha mostrat el seu rebuig a la proposta de "re-pagament, que no co-pagament" que va presentar fa poc la consellera de Salut, Marina Geli.

Segons l'opinió del dirigent d'ICV, el que és necessari en temps de crisi és invertir en serveis públics i no presentar propostes "neoliberals que atempten contra el sentit comú", i que ha definit com a mostres d'"insolidaritat" amb l'objectiu de desviar l'atenció dels ciutadans "perquè ningú es pregunti què han fet en els anys de bonança amb els diners de tots".

El sindicat UGT de Catalunya ha entrat també en el debat obert proposant que s'informi al ciutadà de la despesa sanitària, però ha rebutjat la resta de propostes que ha qualificat de "mercantilistes". Consideren que la solució va vinculada a l'augment de l'aportació de l'Estat a les comunitats que en tenen la competència, i la fiscalitat.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article