La banca es blinda per fer front a la crisi


A l'espera de notícies que oxigenin l'economia com que el Banc Central Europeu rebaixi aquesta setmana mig punt els tipus d'interès, l'anomenada "gran banca espanyola" anuncia que ha tancat els nou primers mesos de l'any amb un creixement del benefici de prop del 13%. Però, tot i així, Banco Santander, BBVA, Caja Madrid, La Caixa i Banc Popular han optat per blindar-se davant de la dinàmica en què ha entrat el mercat els últims mesos. Així, anuncien que fins al mes de setembre els cinc grans bancs comptaven amb gairebé 110.000 milions d'euros de liquiditat, que els permeten continuar garantint el finançament i fer front a venciments de deute. El més internacional de tots, el Banco Santander, comptava el setembre amb una posició de liquiditat de 50.000 milions d'euros que podria descomptar en cas de necessitat davant dels bancs centrals. La Caixa, per la seva banda, comptava en les mateixes dates amb un nivell de liquiditat de 26.491 milions d'euros, que suposa el 10,1% dels actius.

A tot plegat s'afegeix el pla d'ajuda als bancs aprovat pel govern central i que aquesta setmana ha d'aprovar la CE.

Aquest pla consta d'un fons de fins a 50.000 milions d'euros per a comprar actius no tòxics. Tot i que l'executiu espanyol va notificar el Pla d'ajut bancari a Brussel.les fa dues setmanes, la CE va demanar-ne més detalls per tal de garantir que el paquet de mesures no distorsioni la competència.

Mentre tant, els experts preveuen que el BCE acordarà rebaixar els tipus en la reunió d'aquest dijous, situant-los al 3,25%, i no descarten una nova rebaixa abans que acabi l'any. L'empresa especialitzada IG Markets, calcula que durant el segon trimestre de 2009 els tipus podrien arribar al 2%, segons recull Europa Press.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article