La cooperativa Idària tanca un acord amb el bàsquet femení de l’UniGirona per cuidar la salut mental del jovent

La campanya ‘Cap Caos al Cap’, en el marc del programa Ocell de Foc vol sensibilitzar sobre la importància de la salut mental


Esport i cooperativisme uneixen forces en l’acord de col·laboració entre UniGirona (equip de bàsquet femení que juga en la primera categoria estatal) i la cooperativa gironina Idària, d’inserció laboral i social i el nucli Gironès-La Selva del programa Ocell de Foc, que compta amb la col·laboració de joventut del Gironès i de la Oficina Jove de la Selva. L’objectiu de l’acord és visibilitzar la importància de la salut mental en els joves.

“Es tracta d’una campanya comunicativa dirigida a joves i conduïda per Idària amb el suport de Joventut del Gironès i la Oficina Jove de la Selva; tot plegat des del nucli Gironès - la Selva de l’Ocell de Foc”, explica Karim Sabni, director de la cooperativa. Sabni explica que l’UniGirona hi participa arrel d’una col·laboració anual entre el club i la cooperativa amb què treballen la inserció laboral de joves a l’UniGirona i també la salut mental a l’esport.

“Les dades ens obliguen a actuar”, remarca Sabni. Des de la pandèmia, les urgències per problemes de salut mental en joves han augmentat un 165%, i el suïcidi ja és la principal causa de mort no natural en aquest col·lectiu. El 50% dels trastorns de salut mental apareixen abans dels 14 anys, però un 57% dels joves no demanen ajuda per por de l’estigma.

Els objectius concrets de ‘Cap Caos al Cap’ són donar veu a les joves i sensibilitzer-les, així com formacions dirigides o activitats com un torneig de futbol que es fa conjuntament amb l’Ajuntament de Celrà. Un altre dels aspectes clau és el de donar eines i instruments als entrenadors de les bases de l’UniGirona perquè puguin detectar situacions de malestar emocional i acompanyar les derivacions a professionals de la salut mental. 

“Parlem d’un club que té una base brutal, i hi pot haver molta pressió pel rendiment, per les ganes de tenir èxit dels joves… això cal treballar-ho molt perquè no acabi en situacions d’angoixa i de patiment mental que puguin derivar fins i tot en que deixin la pràctica esportiva”, afegeix Sabni. “L’objectiu de l’esport”, remarca, “ha de ser sempre el benestar emocional i si crea el contrari, cal saber com i on derivar”.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article