Del camp a la taula els preus dels aliments es multipliquen per 5


El diferencial del preu que se li paga al productor agrari o ramader i el que paga el consumidor ha crescut de manera exponencial durant l'octubre. Així ho mostra l'IPOD d'octubre que assenyala un increment del 4,55%. L'IPOD és l'índex no oficial de preus que elaboren associacions de consumidors i de productors agraris amb l'objectiu de mostrar els desequilibris existents en el mercat de productes alimentaris dominat per la gran distribució comercial.

Durant el mes d'octubre, productes bàsics com la patata, la tomaca o el pebrot han tingut marges per sobre del 600%. Mentre que els preus en origen han marcat una tendència a la baixa, els de destí  s'han mantingut  estables i, fins i tot a l'alça com en el cas de la tomaca d'amanir que, tot i que al productor se li ha pagat un -54% menys, no ha repercutit en els consumidors, ben al contrari, s'ha apujat un 4%.

En el cas de la carn, els preus han crescut un 3,3% a l'octubre, marcant uns marges exhorbitants entre el preu que es paga al ramader i el que paga el consumidor que, en el cas del porc són d'un 558% i en els de vedella de 1ª, d'un 442%. 

L'índex de Preus en Origen i Destí dels aliments, més conegut com  IPOD, es fruit de l'acord de col.laboració entre associacions de consumidors (Unió de Consumidors i Ceaccu) i productors agraris i ramaders (Coag). L'IPOD recull l'evolució mensual dels 25 aliments bàsics de la dieta. Les dades es publiquen des del juliol passat,  el primer dimarts de cada mes.

Aquí podeu descarregar el llistat de preus origen-destí corresponents al mes d'octubre

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article