Entitats d’economia social i solidària de les Illes Balears es “mostren com són” en els resultats de l’auditoria social 2024

Mercat Social Illes Balears ha presentat els resultats conjunts de la campanya ‘Ensenya el cor’ darrere del lema ‘Ens mostrem com som’


1545 persones estan implicades a l’economia solidària de les Illes Balears: aquesta és una de les principals xifres dels resultats de la campanya d’auditoria social 2024, presentades per Mercat Social de les Illes Balears. La xarxa d’entitats ha presentat els resultats de la campanya amb un vídeo amb el lema ‘Ens mostrem com som’.

Una proporció salarial de 1/1,99 (és a dir, que la proporció entre la persona que cobra més i la que cobra menys és aquesta, un dels criteris de distribució justa de la riquesa), un 100% dels beneficis destinats a reserves, compensació de pèrdues o inversions pròpies i dues terceres parts de les entitats que tenen una energia 100% renovable.

Són algunes de les claus que capta la campanya de l’auditoria social, i que mostren els valors de les empreses de l’economia social de les Illes Balears. Enguany l’han respost set entitats: Fundació Deixalles, Deixalles Serveis Ambientals, Triam de Tot, Mestral Inserció i Medi Ambient, Benfet Serveis i Manteniment, Ecotxe i Terranostra Supermercat Cooperatiu.

En nombres les Illes Balears suposen poc més de l’1% de les 685 entitats que han fet l’auditoria social enguany a escala estatal, però a nivell de facturació el percentatge puja a 1,7% (és a dir, 14,8 milions d’euros ingressats a les Illes respecte 861 milions d’euros ingressats en el conjunt de l’estat espanyol). Uns ingressos que provenen majoritàriament de la facturació (65%), amb un 14% de subvencions i un 21% d’altres fonts. I més enllà de les xifres de facturació, un 53,8% de les compres es fan dins de l’economia social i solidària. En una entrevista recent de Jornal.cat a Jordi López, president de Mercat Social Illes Balears i secretari tècnic de REAS Balears, la quantificació més aproximada del percentatge que l'economia social i la civil representen és del 2% del conjunt de les empreses de les Illes.

D’entre les més de 1500 persones implicades, un 54,2% són dones i un 45,8% són homes. D’aquestes persones, 790 estan associades a una entitat, 283 són voluntàries i 472 són treballadores; testimoni del paper que té l’ESS en la inserció laboral. Respecte la conciliació laboral, les dades mostren que el 86% de les entitats apliquen mesures que milloren la llei de conciliació.

La iniciativa de l’auditoria social parteix de la unificació a nivell estatal de processos que ja s’estaven fent des de les xarxes d’economia solidària de cada territori. L’objectiu és analitzar i mostrar els criteris ètics que segueixen les cooperatives, associacions i empreses de l’economia social i solidària i que sovint van més enllà dels criteris de l’economia convencional; i es fa a patir de l’eina ‘Ensenya el cor’ desenvolupada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Catalunya.

Mercat Social de les Illes Balears forma part de la Red de Redes de Economía Alternativa y Solidaria (REAS), juntament amb la XES, i la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària (XEAS), del País Valencià; i també amb altres xarxes de la resta de territoris de l’estat.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article