La 18a edició dels Premis NAN 2024, impulsats per l’empresa Peldaño Media Group i amb el suport del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), han reconegut l’edifici de cohabitatge cooperatiu Cirerers a la categoria de sostenibilitat ambiental. En declaracions a Jornal.cat, Júlia Valldolitx, de la cooperativa Celobert, ha celebrat que el guardó “visibilitza el model cooperatiu, que a Barcelona i arreu de Catalunya està agafant molt de pes, a la resta de l'Estat”.
L’edifici Cirerers, promogut per Sostre Cívic i dissenyat per Celobert, ha estat reconegut per la seva baixa petjada ambiental perquè aposta per materials d’origen orgànic i sistemes d’energia renovables comunitaris, com l’energia solar fotovoltaica i l’aerotèrmia. El projecte, que es troba a Roquetes (Barcelona), és un dels edificis construïts en fusta més alts de l’estat i està construït en sòl municipal. A més, també ha destacat per la seva tasca en sostenibilitat social.
Segons Valldolitx, un dels trets característics és la sostenibilitat: "Dissenyem edificis amb criteris ecològics i d’estàndard passiu com la compacitat i l'aïllament tèrmic, el control solar, etc. També utilitzem materials orgànics amb baixa petjada ambiental com la fusta." A vegades, això pot suposar una inversió inicial superior a sistemes més convencionals, però a la llarga val la pena perquè redueix el consum elèctric i la generació de CO2. "Per això, cal que les administracions facin una aposta per aquest model i tipus d'arquitectura" afegeix.
L’edifici premiat és un dels primers projectes cooperatius que han dissenyat i ja està en funcionament des de 2022. Ara, des de la cooperativa Celobert, estan treballant en nous habitatges cooperatius incorporant els aprenentatges de Cirerers: La Renegà (a Santa Maria de Palautordera), Ruderal (a Vallcarca, Barcelona) i Torrent Viu (a Sarrià, Barcelona), conjuntament amb la cooperativa Voltes. En tots ells, busquen incorporar “l'arquitectura ecològica i passiva” i també “anar més enllà de la mirada individual de l'habitatge, és a dir, treballar sobretot els espais comunitaris”.
Els premis NAN 2024 també han reconegut nou materials de construcció innovadors i vuit projectes arquitectònics destacats en diferents àmbits.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari