Wikipedia i SGAE, dos mons oposats


El fundador de l'enciclopèdia en línia "wikipedia", Jimmy Wales, defensa que el model col.laborador a la Xarxa tot just acaba de començar. Davant de l'impacte que ha tingut el seu invent, se li acudeixen noves propostes com l'aplicació de vídeo per Internet amb fórmules que han funcionat com la web 2.0. Una proposta que coincideix en el temps amb unes declaracions del president de l'SGAE que apunten cap a un lloc ben oposat amb la intenció de justificar un cop més el cànon digital.

Tedy Bautista, president de l'SGAE, segueix desafiant amb declaracions que poc tenen a veure amb la interacció. Aquesta vegada van dirigides a l'Audiència de Barcelona per admetre a tràmit un recurs contra el cànon digital posat per Padawan, una petita empresa d'informàtica. L'Audiència vol estudiar si l'aplicació del canon per fer còpia privada excedeix una compensació equitativa al dret a reproduir, en els paràmetres que contempla la normativa comunitària. Bautista al.lega les monumentals pèrdues que pateix la propietat intel.lectual per culpa de la pirateria i, que això només pot portar cap a "una devaluació de la fàbrica d'idees, del progrés i del desenvolupament".

Contrastant amb aquestes afirmacions, el creador de Wikipedia defensava en unes declaracions a AFP, que justament el model col.laborador a Internet té un gran futur. Explica que el vídeo ara està passant una etapa que en molts d'aspectes és similar al que era la web 1.0, fent referència al període que va precedir a la web 2.0, el format que ha permès als internautes la interacció, una fòrmula que també funciona des de wikipedia.

Per a il.lustrar les seves idees, Jimmy Wales posa els vídeos que normalment es pengen a You Tube. De moment es tracta d'individus que fan vídeos sobre temes molt particulars però, encara no s'ha vist projectes de col.laboració a gran escala.  I posa d'exemple l'efecte que hagués tingut al seu moment un vídeo fet per a Internet amb entrevistes a persones de tot el món exposant la seva opinió sobre la guerra de l'Iraq.  Sembla una idea absurda, subratlla Wales, "però imagineu  que es pugui obtenir amb 100.000 persones un representació en vídeos realitzats en un model de col.laboració per a crear documentals, comèdies, art o el que sigui".

D'altra banda, el creador de Wikipedia planteja també una reflexió sobre la petjada digital que deixem cada vegada que naveguem per Internet, o parlem per mòbil, per exemple. Són situacions que no importen a la majoria de la gent però si que poden obrir les portes a un control polític excessiu. Seria bo reflexionar sobre com posar límits perquè el poder polític no pugui abusar d'aquest tipus d'informació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article