La policia es declara impotent davant del phishing


Un informe sobre "delinqüència econòmica" emès per la Policia, serveix de base al reportatge que publica avui El País en el que evidencia la fortalesa de les màfies internacionals que es dediquen a estafar els clients que operen a través de la banca on line. Explica el cas d'una usuaria gallega que, perplexa, va comprovar com li havien descomptat una transferència de 3.500 euros a un compte obert a Madrid i, posteriorment, en comprovar el compte dels seus pares, la quantitat transferida al mateix lloc pujava a 18.000 euros.

Segons l'argot policial aquesta és l'estafa de l'scam, un frau que requereix diverses fases per a la seva execució. Les màfies internacionals assentades especialment a països de l'Est, Àsia i Sud Amèrica, capten intermediaris del país a través de xats, fòrums i, a través d'e-mail emeten multitud de missatges oferint un treball "fàcil i de bons beneficis" a través d'Internet.

Mai no hi ha contacte personal entre aspirants al lloc i la suposada companyia. Per a obtenir el treball cal estar connectat a la Xarxa les 24 hores, ser del país en qüestió i comptar amb un compte bancari legalitzat. La seva feina és reenviar immediatament el que rebi en aquest compte a uns altres d'estrangers que se li indica.

Un cop captats els intermediaris només cal utilitzar el phishing  imitant la web de qualsevol dels bancs oficials del país i provar si algun dels usuaris cau en la reclamació de les seves dades per "culpa de problemes tècnics". Un altre sistema, més complex encara, és el pharming, que infecta indiscriminadament amb programes malignes milers d'ordinadors, quan l'usuari escriu el nom del seu banc en la barra d'adreces, el navegador el redirecciona a la web fraudulenta.

En el cas que parla avui el diari, la policia tot i identificar el titular d'aquell compte no en va treure l'aigua clara ja que, l'interessat, un enginyer informàtic, va afirmar no tenir coneixements d'estar fent res il.legal. Treballava per una companyia Ucraïnesa "Maximus Consulting" en la que havia trobat feina a través de la Xarxa i que es dedicava a captar transferències internacionals per a una ONG. Els diners, un cop rebuts,  ja els havia transferit "immediatament" tal com li requeria l'empresa.

La policia argumenta que en aquesta situació és molt complicat actuar ja que generalment els diners són transferits a països on la cooperació justícia - policia internacional és molt limitada.




Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article