Els deures de la cimera de Washington seran difícils de complir

Especialment complicat serà rebaixar impostos


La majoria d'analistes s'adonen que els compromisos als que han arribat els països reunits dissabte a Washington no seran fàcils d'aplicar. És el cas de l'estat espanyol on ja s'han pres decisions que han deixat la "caixa buida", en paraules del ministre d'Economia Pedro Solbes. D'aquí potser la imprecisió del president Rodríguez Zapatero sobre aquestes mesures tot i expressar de manera genèrica la necessitat d'estimular el consum i augmentar la inversió.

Zapatero va fer referència a la necessitat que el sector públic lideri "el moment" per augmentar la inversió productiva, fomentar la investigació i la innovació per ser més competitius. Però augmentar l'endeutament topa de cara amb el que ha manifestat Solbes que parla de contenir la despesa pública i evitar noves rebaixes d'impostos.

El mateix ministre d'Economia ha dit públicament que Espanya ha esgotat el marge de maniobra després d'aplicar la devolució dels 400 euros de l'IRPF i d'aprovar fa unes setmanes el pla de suport a la banca valorat en 150.000 milions, l'avançament de l'IVA a les empreses, els ajuts a les famílies hipotecades i els darrers 29.000 milions d'ajut a les Pimes.

Del que menys s'ha parlat és de refundar el capitalisme, en canvi l'FMI va aprofitar la cimera per demanar més liquiditat com apunta la BBC i recomanar  "una retallada d'impostos i l'expansió de la despesa pública fins al 2%". L'estat espanyol ha superat de llarg aquesta xifra, és per aquest motiu que els experts coincideixen en que el marge d'actuació del govern per complir el compromís de Washington és escàs.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • Tots els politics només van anar a la reunio del G20, per fer-se la foto, perqué de solucions res de res. Es molt dificil acabar amb l'esperit americá sobre el mercat lliure (especulacio inclosa) i els europeus tampoc están massa per la feina.

Comenta aquest article