La CE té seriosos dubtes sobre la regulació de la banda ampla proposada per l'estat espanyol


La Comissió Europea ha informat el regulador espanyol de les telecomunicacions, la CMT, que dubta seriosament que el projecte de mesures sobre el mercat majorista espanyol d'accés a la banda ampla sigui compatible amb la legislació de la Unió Europea.

La Comissària de Competència, Neelie Kroes, ha aclarit que "la proposta de la CMT arriba en un moment en què Telefónica està desplegant la infraestructura de fibra. Si s'aplica aquesta mesura, la resta d'operadores no podrà competir eficaçment amb Telefónica". Kroes retreu que de seguir endavant amb la proposta, ben segur que el consumidor espanyol es veurà afectat perquè el mercat de banda ampla perdrà competitivitat.

La CMT va notificar el contingut d'aquest projecte a la Comissió Europea d'acord amb el que assenyala la directiva marc de comunicacions electròniques. Ara, la institució europea afirma que no existeixen precedents que un regulador estatal proposi regular l'accés majorista a la banda ampla només fins a determinada velocitat (30 Mb/s en aquest cas).

La CMT proposa a més imposar una regulació menys estricta just en les àrees on tenen més activitat els operadors d'infraestructures alternatius. Les zones de més densitat de població són les principals afectades.

En el context de la transició cap a la banda ampla d'alta velocitat a l'Estat espanyol, la Comissió ha de garantir que les mesures proposades no obstaculitzin la competència en la banda ampla de manera justificada. És per aquest motiu que  Viviane Reding, Comissària de Telecomunicacions s'ha afegit a les sospites sobre les mesures proposades per la CMT i vaticina que, a menys que la CMT no modifiqui la seva proposta, els consumidors espanyols hauran de fer front a llarg termini a uns preus molt elevats i es trobaran amb menys capacitat d'elecció degut a uns incentius d'inversió poc eficaços. "La CE no pot acceptar unes 'vacances normatives' a partir de 30 Mb per segon" ha afegit Reding.

La CE té ara de dos mesos (fins el 13 de gener de 2009) per prendre una decisió definitiva sobre si el regulador pot adoptar o no les mesures proposades.

Més informació: Web de la CE a Catalunya i Balears



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article