La CE perseguirà els pactes entre farmacèutiques per a frenar els genèrics


La Comissió Europea té proves que les empreses farmacèutiques practiquen estratègies per a frenar l'entrada de genèrics en el mercat. Una tàctica bastant generalitzada és la sol.licitud de nombroses patents per al mateix medicament. Brussel.les ha publicat avui un estudi sobre el tema, en el qual es mostra com han baixat el nombre de nous fàrmacs i perquè s'acumulen els estocs de genèrics als magatzems.

La CE compta fer un pronunciament definitiu sobre la investigació que duu a terme aquesta primavera. L'informe es basa en les anàlisis de patents que finalitzaven entre 2000 i 2007 a 17 dels estats membres. Els resultats fan palès que la competència en el sector no funciona. Neelie Kroes la comissària holandesa responsable de la Competència lamenta que la situació va en detriment dels ciutadans que veuen limitat el seu accés a medicaments  més assequibles i novedosos. I també, és clar, per als sistemes sanitaris que, entre el 2000 i 2007, han deixat d'estalvier per aquest concepte més de 3.000 milions d'euros.


Les empreses més assentades en el mercat presenten multitud de patents per a frenar la difusió dels medicaments genèrics més barats i innovadors. Utilitzen eines per a retardar o bloquejar l'entrada en el mercat d'empreses de genèrics que es dediquen a vendre fàrmacs idèntics als originals un cop ha expirat la patent original. A pesar que les empreses de genèrics presenten denuncia davant dels tribunals i que, aquests els donen la raó en un 60% dels casos, a la pràctica el procés de comercialització del genèric es retarda una mitjana de 3 anys fins que no es resol el judici.

"Encara és aviat, però la Comissió no dubtarà en incoar procediments anti trust quan existeixin indicis que s'han violat les normes de la competència" ha advertit Kroes.

Per la seva banda, l'Associació de fabricants de genèrics espanyola (ASEG) ha manifestat que l'estat espanyol és un dels països de la UE on els fàrmacs genèrics encara no tenen prou implantació. Només un 7% dels medicaments que es poden trobar a les farmàcies és de genèrics, molt poc comparat amb la mitjana comunitària que ronda el 30%.


Més informació: Procediment iniciat per la CE per a investigar farmacèutiques (AquiEuropa)

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article