Qui paga quan l'usuari de banca electrònica és víctima d'estafa?

Adicae demana una limitació al 5% de responsabilitat de l'usuari en cas de frau de banca electrònica


Els fraus a través dels comptes bancaris per Internet podrien augmentar per culpa de la crisi, adverteixen els tècnics d'Adicae, associació d'usuaris d'entitats financeres. Els serveis tècnics de l'organització han constatat que ni el fet de tenir un antivirus actualitzat de pagament, ni actuar amb prudència poden garantir immunitat contra els atacs de pirates informàtics, cada dia més controlats per màfies internacionals. I els problemes només acaben de començar, explica Adicae, ja que, bancs i caixes que de manera tan insistent aposten perquè els clients utilitzin el servei e-banking, després els abandonen a la seva sort.

Adicae, a més d'oferir-se com a assessora dels consumidors que hagin estat víctimes de fraus per Internet, proposa l'establiment d'una Recomendació Europea que limiti al 5% la responsabilitat dels usuaris de banca electrònica.

L'organització de consumidors reivindica que els usuaris exigeixin a les entitats financeres el respecte al límit de 150 euros de la seva responsabilitat en cas de frau en targetes de crèdit, tal com assenyala la normativa comunitària i que s'incompleix de manera flagrant, segons Adicae.

D'altra banda, davant de l'increment general de l'ús de la banca electrònica, l'entitat demana una solució similar ja que contínuament els clients veun minvar els seus drets per la passivitat de bancs i caixes. Per això, demana que es fixi el límit de responsabilitat del 5% del saldo mig dels comptes utilitzats a través de banca electrònica, de manera que si el client és víctima d'algun frau (phishing, spoofing, pharming, vishing, scam, troians...) només li correspongui assumir una càrrega proporcional de responsabilitat.

Adicae, dedica les dues primeres setmanes de desembre a una campanya informativa a tots els clients de banca electrònica i s'ofereix a aclarir dubtes i a assessorar possibles denúncies. Aicec - Adicae de Catalunya és al carrer Entensa, 30, t/ 933425044.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article