Els mals-de-cap no s'aturen: El Santander "enganxat" per Madoff

El banc ha emès un comunicat


Ho acaba de fer públic el banc d'Emilio Botín amb un comunicat: l'estafa de Madoff Investment Securities ha agafat a la gestora del Grup Santander, Optimal Strategic amb una exposició de 2.330 milions d'euros, dels que 2.010 milions d'euros corresponen a inversors institucionals i clients de banca privada internacional. Els restants 320 milions d'euros, en la seva gran majoria de productes estructurats i parcialment referenciats a l'evolució d'Optimal Strategic, formen part de les carteres d'inversió de clients de banca privada del Grup a Espanya, que tenen la condició de qualifying investors.

El Santander acaba la nota indicant que Optimal exercitarà les accions legals que procedeixin en defensa dels interessos dels accionistes del subfons.

Les males notícies per Emilio Botin no s'aturen després que encara no s'ha refet de la fallida de Lehman Brothers que va perjudicar a clients de la seva banca privada Banif. En un primer moment es va dir que el BBVA també estava afectat per l'estafa però el banc ho ha desmentit avui. Si que BNP Paribas ha anunciat aquest diumenge que hauria perdut 350 milions d'euros relacionats amb les activitats de Madoff.

Bernard L. Madoff, expresident del mercat tecnològic Nasdaq i un dels inversors més actius dels últims 50 anys, va ser detingut per l'FBI després de confessar que havia perdut 50.000 milions de dòlars dels seus clients en haver usat un frau piramidal, conegut com Ponzi. Aquest frau es basa en una operació d'inversió, que promet rendiments molt elevats, que de fet són obtinguts gràcies a l'entrada de nous inversors. El frau no es detecta -si més no- sempre que creixi l'entrada de diners i augmentin els nous inversors, que és el que la crisi ha aturat de cop. El forat descobert és de 50.000 milions de dòlars.

Les presumptes pèrdues de 50.000 milions de dòlars el convertirien en un dels majors fraus de la història. Quan Enron va entrar en fallida el 2001 tenia 63.400 milions de dòlars en actius.

Bernard L. Madoff Investment Securities, fundada pel detingut, té uns 17.100 milions de dòlars en actius gestionats. Almenys la meitat dels seus fons de risc són hedge funds.

Segons diversos mitjans americans, el més gran perdedor amb el frau seria Farfield Greenwich (que ha reconegut la seva afectació en la web corporativa), amb una inversió a la firma de Madoff de 7.300 milions de dòlars. Altres fonts inclourien Kingate Management, amb 2.800 milions de dòlars.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Comenta aquest article