El Parlament aprova la Llei de qualitat del subministrament elèctric

El 90% dels usuaris podran ser alimentats des de més d'una subestació


El Parlament va aprovar ahir la Llei de Garantia i Qualitat del Subministrament Elèctric, que té per objectiu garantir el servei davant les mancances que ha mostrat la xarxa, en casos d’incidència, per incrementar la protecció dels consumidors i usuaris i per adaptar la legislació catalana al nou marc jurídic del sector.

La llei preveu un nou disseny de la xarxa elèctrica que permetrà que almenys el 90% dels usuaris puguin ser alimentats des de mes d’una subestació.

Aquesta mesura permetrà que, en condicions de servei normals, un mínim del 90% dels abonats rebin el subministrament d’una subestació  però, al mateix temps, en tingui una altra assignada per a qualsevol incidència. També la regulació estableix mesures complementàries per garantir que les distribuïdores disposin dels mitjans per afrontar possibles situacions de contingència.

Pel que fa a la reposició del servei, les empreses subministradores hauran de respectar uns terminis màxims per restablir el subministrament en cas d’inicidència, sempre i quan no es tracti d’avaries per causa de força major o causades per tercers. En zones urbanes (més de 20.000 subministraments), el servei s’haurà de reposar en un màxim de 2 hores per al 90% dels afectats, amb 2 hores més de marge per restablir el subministrament al 100% dels abonats. En els primers dos anys de vigència de la llei, el termini serà de 3 hores per al 80% dels usuaris, tot mantenint-se les 2 hores de marge per arribar al 100%. En zones semi-urbanes (entre 2.000 i 20.000 subministraments), els terminis seran de 4 hores per al 90% dels afectats i dues hores addicionals per restablir el servei al 100% dels afectats. Finalment, en àrees rurals (entre 200 i 2.000 subministraments), els terminis seran de 6 hores per reposar el servei al 90% dels abonats, també amb dues hores addicionals per retornar el subministrament a la totalitat dels usuaris.

Finalment, també s’actualitzarà el règim sancionador d’acord amb el nou marc jurídic estatal. Així, les infraccions lleus podran rebre sancions de fins a 600.000 euros, les infraccions greus podran rebre sancions de fins a 6 milions d’euros i les molt greus, de fins a 30 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article