Unió de Pagesos i Ocuc demanen que l'etiquetatge dels aliments inclogui si la producció ha seguit els estandards de la UE

Les entitats volen que s'inclogui al Codi de Consum


Actualment, la producció agrària europea té un estàndard de qualitat i seguretat alimentaris superior a la d'altres àmbits del món, per aquest motiu, Unió de Pagesos i l'organització de consumidors OCUC, volen que el consumidor tingui la informació suficient per valorar aquest fet a l'hora d'adquirir un producte. Les entitats que engloben productors i consumidors reivindiquen que es tingui en compte aquest fet en el Codi de Consum de Catalunya.

La diferenciació dels productes alimentaris basats en la normativa europea respecte als de fora ja s’aplica obligatòriament a la Comunitat Europea a un seguit de productes, com ara les fruites i hortalisses fresques, el boví de carn o la mel. Actualment, la Comissió Europea debat fer-ho per l’oli d’oliva. A més, a la Unió Europea ja hi ha un seguit de productes certificats oficialment mitjançant Denominació d’Origen (DOP) o Indicació Geogràfica (IGP) o bé per producció agrària ecològica.

Entre els aspectes que diferencien la producció alimentària europea es troba la traçabilitat i els requeriments higiènics; una regulació estricta dels fitosanitaris i medicaments veterinaris permesos; requeriments en alimentació i benestar animal (producció i transport), etc. En aquest sentit, per exemple, mentre que la Unió Europea segueix un principi de precaució sobre la nocivitat i innocuïtat dels productes (fitosanitaris, medicaments, alimentació animal, ...) i mètodes autoritzats; l’Organització Mundial del Comerç (OCM) només limita o prohibeix productes o mètodes si es demostra efectivament la seva nocivitat o perjudicis per a la salut humana, animal o mediambientals.

Unió de Pagesos i L’OCUC també demanaven ahir en un acte conjunt, que la defensa dels drets dels consumidors vagi acompanyada d’un increment notable dels controls sobre el comerç dels aliments per part de l’Agència Catalana de Consum, així com, del foment per part dels poders públics del consum responsable.

El futur Codi de Consum de Catalunya, que prepara ara el Departament d’Economia i Finances, pretén unificar en un sol text legal les disposicions en matèria de competències de l’Agència Catalana de Consum i adequar la normativa de defensa dels consumidors i usuaris a l’activitat econòmica actual.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article