Els productors de mandarina valencians cobren un 27% del que cobraven fa 13 anys


Els citricultors valencians perceben ara un 73% menys per la varietat Clemenules que fa tretze anys. Aquesta varietat representa quasi la meitat de la producció de mandarines del País Valencià i se li paga al productor a 0,16 euros/kg, mentre que l'any 1996 se li pagava a 0,60 eur/kg. És a dir, el citricultor cobra ara només un 27% del que cobrava ara fa 13 anys.

Un estudi mostra de la Unió de Llauradors, a més, que la mitjana de preus que s'han pagat al camp per aquesta varietat de cítric des de 2004 fins ara és de 0,16 euros el quilo, mentre que la mitjana entre 1996 i 2003 era de 0,41 eur/kg.

L'estudi elaborat a partir de dades oficials de la Conselleria d'Agricultura, revela aquests percentatges després de prendre com a referència els preus pagats la setmana passada i els que es van pagar en la mateixa data de l'any 1996. Al resultat se li ha aplicat l'IPC.

Les despeses de producció s'han multiplicat els darrers anys i en aquests moments se situen a una mitjana de 0,20 eur/kg. Per tot el qual Josep Botella, Secretari del sindicat agrícola explicava que "el fet que les administracions públiques, conselleria d'Agricultura i Ministeri de Medi Rural, escenifiquessin públicament fa unes setmanes que el sector no esta en crisi obeeix més a una campanya de màrqueting política per a disfressar la realitat" ja que les argumenten el contrari.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • A veure si ens espavilem i busquem més sistemes de compra directa al productor. Fins quan haurem d'enriquir les sangoneres. Vendre per Internet no ha de ser tan complicat, no? només cal tenir un web digne i un pacte amb Seur o mrw, o algun d'aquests! Llástima que els pagesos no vagin més coordinats... Ho hem de pagar tots...

Comenta aquest article