Els consumidors demanen l'aplicació de l'IPC de final d'any sobre les tarifes de serveis públics


La Unió de Consumidors (UCE) demana la "paralització immediata" de les pujades de les taxes i serveis públics i que la seva revisió es faci d'acord amb l'IPC real del 2008. L'organització remarca que les administracions públiques (ajuntaments, comunitats autònomes i Govern) han pres com a referència la dada de l'IPC del juliol i l'agost de l'any passat, quan se situava al voltant del 5%, per aplicar els seus increments de taxes i serveis. Una xifra que considera "desorbitada" davant de l'1,5% en què finalment haurà tancat l'any, segons les dades de l'INE. UCE denuncia que la situació suposa un increment del cost del serveis que supera un 300% la inflació.

L'entitat creu desmesurat que, mentre el sector privat fa esforços per respondre adequadament a la conjuntura de crisi, a través de la contenció de preus, sigui justament els serveis públics i les taxes que depenen de l'administració les que s'han encarit més.

Els augments anunciats ja per al transport urbà, l'aigua, la taxa d'escombraries, l'electricitat i d'altres serveis tindrà efectes molt negatius per a la butxaca de l'usuari, especialment per a les economies més febles, rendes baixes i pensionistes. UCE considera que els criteris en què es basen els encariments de les taxes i serveis públics són molt diferents dels que han guiat l'augment salarial dels convenis col.lectius i de les pensions.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Comenta aquest article