L'obligació de garantir almenys un 80% de velocitat de l'ADSL es desdibuixa


Fa uns mesos el Ministeri d'Indústria va anunciar el propòsit d'obligar les operadores d'ADSL que garantissin, com a mínim, un 80% de la velocitat que prometen. Una intenció que semblava voler eliminar de soc arrel una llei que permetia que les companyies no estiguessin obligades a oferir a l'usuari més del 20% del que prometien. Però han passat els mesos i ara sembla que aquells propòsits s'han aigualit. Un esborrany de la normativa al que ha tingut accés el diari Cincodias
mostra que, a la pràctica, els percentatges no seran tampoc els que deia el Ministeri. Si que segons el document ministerial s'exigirà que les ofertes de banda ampla siguin del 80% del que s'ha promès, però només a una velocitat teòrica, no a la real.

La teòrica és la velocitat que pot proporcionar la línia en qüestió, no de la que en realitat disposa l'usuari. Les operadores no podran oferir una determinada velocitat d'ADSL en una línia que d'avantmà se sap que no pot oferir. És a dir, la velocitat real és la que té en el dia a dia el client, la teòrica, en canvi és la que respon a uns paràmetres predeterminats que es basa en aspectes com la distància que existeix des de la connexió de l'abonat fins la central de l'operadora.

Les diferències una i altra velocitat, segons el diari, han anat prenent importància després que Indústria ha escoltat les explicacions de les operadores, la majoria basant-se en què exigir una determinada velocitat real podria suposar un sobre cost per a l'usuari i que, a més, és impossible garantir-ne un cabal continu ja que depèn d'elements tan variats com el tipus d'equip del client. Els consumidors així, ho tenen més complicat del que semblava per tenir una garantia de la velocitat que té la seva connexió d'ADSL que, molt bé pot ser ben diferent a l'anunciada.

El document encara no s'ha acabat de perfilar però si que el Ministeri ha constatat en les dades del tercer trimestre de 2008 que les velocitats promeses per les operadores es van acostant a les reals però, el gran escull a superar encara és la velocitat de 20 megues, que de moment, resta a menys de la meitat del que prometen.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article