Els cítrics continuen encapçalant la llista de marges comercials abusius


En les dades de l'IPOD (índex preus origen destí) corresponents al mes de desembre, destaquen els marges desorbitats que manté el sector dels cítrics: les llimones s'encareixen un 2.225% fins arribar al consumidor i les taronges un 1.589% en el trajecte del camp a la taula, les mandarines, en tercera posició, incrementen el preu en un 1.200% sobre el que se li paga al productor.

Pagesos i organitzacions de consumidors denuncien una situació que consideren insostenible, especialment en el cas dels agricultors que es veuen obligats a abandonar collites. Davant d'això, els col.lectius han exigit la modificació necessària de l'actual sistema comercial que perjudica al destinatari final i al productor. En l'acte de presentació de l'IPOD de desembre han insistit en la necessitat d'establir mesures que assegurin la transparència del mercat, com és el cas del "doble etiquetatge".

Organitzacions de consumidors com Uce i Ceaccu, i l'associació de pagesos Coag elaboren des del mes de maig passat publiquen mensualment l'IPOD a partir de les dades oficials de preus.

Les entitats asseguren que l'alimentació no pot estar en mans de l'especulació i que es necessari un procés de diàleg i negociació.

La pressió a la que se senten sotmesos els agricultors ha fet que Coag hagi iniciat negociacions amb d'altres organitzacions sindicals agràries  per a començar un seguit de protestes davant de la situació econòmica i social insostenible que patieixen.

Segons les dades de desembre la carn de porc destaca també per uns marges comercials del 459% i la patata d'un 428%. El carbassó i el pebrot verd, s'encareixen en el trajecte del camp a la taula prop d'un 500% i un 400%, respectivament.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article