L'asseguradora AIG, una de les corporacions que més han contribuït a inflar la crisi actual, segons l'observatori 'Multinational Monitor'

L'observatori ha publicat la llista de les 10 grans marques més malfactores del planeta


Coincidint amb el seu vintè aniversari, l'observatori 'Multinational Monitor' ha publicat la llista amb les deu pitjors corporacions de 2008. Responsables de la crisi financera, malfactores, generadores de violència o perilloses per al planeta..., és interessant escrutar la seva trajectòria.

Aquest no ha estat un bon any en l'àmbit de la criminalitat corporativa. Per a l'Observatori, una de les marques que més han contribuït a inflar l'actual recessió econòmica és l'asseguradora American International Group (AIG), que ha rebut més de 150 mil milions de dòlars dels contribuents nord-americans, malgrat les seves activitats immorals i especulatives. Cargill és la segona de la llista perquè l'any 2007, quan s'incrementà la fam al món i els aliments pujaren de preu, la multinacional del gra s'enriquí descaradament, deixant fora de joc els agricultors més pobres.

Chevron, un nom que sona quan es parla de grans marques, ocupa el tercer lloc de la llista per voler arxivar un cas de violació dels drets humans perpetrada per Texaco, la marca adquirida per la petroquímica el 2001, contra els indígenes de l'Equador. També integra la llista la corporació petroliera xina, CNPC, per les seves pràctiques a favor de la violència en un dels indrets del món més sagnants: la regió congolesa de Darfur.

Formen part del rànquing també la companyia nord-americana General Electric, per haver evadit milions de dòlars. O la refineria que Imperial Sugar (Geòrgia), en la que van morir 14 treballadors en un incendi que, segons les investigacions, s'hauria pogut evitar. També tenen el seu lloc a la llista la tabaquera Philip Morris International, denunciada per la poca transparència en les seves operations multinacionals i la suïssa Roche, per negar-se a col.laborar a distribuir medicaments més barats per tractar la SIDA als països que més els necessiten.

Font: Jovecat



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article