La rebaixa de tipus dels últims mesos encara no és aplicada pels bancs

Durant el novembre, les entitats financeres deixaven els diners 3 punts per sobre del preu oficial


Els tipus d'interès han baixat del 4,25% al 2% en només quatre mesos, però els resultats d'aquestes rebaixes encara no es noten en una flexibilització del crèdit a les empreses i les famílies, tampoc en el seu abaratiment.  Segons les darreres dades publicades pel Banco de España, el novembre passat les entitats financeres feien els préstecs a empreses al 6,56%, quan el preu oficial del diner era a 3,25%. Una diferència de 3,3 punts molt superior a la que existia a començaments d'any que era del voltant dels 2,1 punts.

En els crèdits al consum es repeteix una situació similar, amb amortitzacions de fins a cinc anys al mes de novembre es pagava un interès del 9,67%. La rebaixa aprovada ahir pel BCE encara passarà  a ampliar més aquesta diferència si els bancs d'una vegada per totes no recuperen confiança i traslladen ja aquestes rebaixes.

Sempre ens quedarà l'Euribor

L'indicador més aplicat en les hipoteques porta 66 sessions baixant i ahir es va col.locar al 2,65%. Si segueix la tendència durant tot el mes les famílies que han de revisar a finals de mes tindríen una rebaixa notòria, ja que al gener de 2008 l'euribor marcava un 4,498%. Es clar, també, que no són gaires les operacions fetes en aquell moment quan  ja s'havia notat una gran contenció en la demanda immobiliària. A més, era el registre més important de l'euribor des de l'any 2000. Tot i així, per als que revisin al gener una hipoteca mitjana de 150.000 euros a 25 anys, a un tipus d'interès de 0,5% més euribor, s'estalviaran uns 153 euros al mes. Per als que la revisió tingui un període semestral en aquestes condicions l'estalvi podria arribar a 233 euros al mes.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article