El roquefort castigat als EUA

És un dels productes als que l'administració Bush triplica les taxes d'importació per la negativa europea a importar carn hormonada


Esporàdicament sorgeixen notícies que ens permeten observar la dinàmica de relacions comercials entre països. Una vegada més apareix en primer pla l'estat francès i algun dels seus productes. En aquest cas, el formatge roquefort, que ha estat castigat amb la triplicació de les taxes per la seva importació des d'EUA. L'administració Bush així s'acomiada amb una nova bufetada a un producte francès. Recordem que fa uns anys va ser el canvi de denominació de les tradicionals "French Fries" (fregides franceses) per "Freedom Fries", quan Chirac es va oposar als plans de Bush d'envair l'Iraq.

Ara, el genuí formatge francès, forma part del grup de productes europeus afectats per les mesures de pressió de l'administració nordamericana a Europa, amb l'objectiu que obri fronteres a la carn tractada amb hormones de creixement provinent dels EUA.

Amb les taxes del 100% que regien la importació fins ara, el formatge ja resultava certament car (uns 30 dòlars els 100grs), preu que ara es triplicarà i ben segur que reduirà el nombre de consumidors. A pesar de tot, en termes comercials l'impacte serà limitat ja que, actualment s'exporten a nordamèrica unes 400 tones de roquefort l'any, només un 2.5% del total de la producció.

El ministre d'agricultura francès, Michel Barnier, ha reafirmat la seva posició davant d'Estats Units, "No importarem carn hormonada ni importarem la tècnica de tractar el pollastre amb neteja en clorina com ho fa EUA", ha manifestat. Per la seva banda, el conegut lider anti-globalització, ha donat una solució per a compensar la caiguda de vendes que s'espera als Estats Units: "Els francesos i els europeus haurm de menjar més roquefort".

Més informació: Reuters


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article