El conreu de transgènics pot crèixer el 2009 un 40% a tot l'estat


El conreu de transgènics pot arribar a les 110.000 hectàrees a tot l'estat espanyol al llarg d'aquest any, segons un informe del Departament d'Agricultura d'EUA que recull Efeagro. De les gairebé 80.000 hectàrees d'organismes genèticament modificats que s'han conreat durant el 2008 doncs, el percentatge augmentaria en un any el 40%.

Mentre tant, a casa nostra, la plataforma Som lo que Sembrem, resta a l'espera que en poques setmanes el Parlament Català posi a debat la Iniciativa Legisltiva Popular que demana la declaració de Catalunya com a zona lliure de transgènics. Una campanya que va finalitzar l'agost passat amb la recollida de prop de 106.000 signatures.

Països que tenen una postura favorable als conreus transgènics com són Bèlgica, República Txeca, Alemanya, Hongria, Portugal o Eslovaquia ja han establert normes de coexistència entre conreus basats en la biotecnologia, els convencionals i els ecològics. En canvi, l'estat espanyol i Gran Bretanya mantenen encara viu el debat sobre coexistència. D'altres països de la UE s'han manifestat clarament en contra i el conreu d'OGM és prohibit a Austria, França, Grècia o Itàlia.

Les avantatges dels transgènics pesen considerablement en les decisions de molts agricultors convencionals que veuen com augmenta la producció i els beneficis gràcies a la seva composició biotecnològica. Mentre tant, els productors ecològics se senten desprotegits fins que no s'acabin d'imposar unes condicions de coexistència, especialment pel que fa a l'aillament i distàncies mínimes entre els punts de producció.

La UE es el principal consumidor de productes biotecnològics, segons l'informe, especialment, de soja per alimentar el bestiar. Aproximadament, un 80% de la soja importada és genèticament modificada.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • Com pot ser Catalunya una zona lliure de trangenics, si tot el bestià alimentat de Catalunya i la resta d'Espanya, ho esta mitjançant la soja, que`s modificada geneticament, importada d'Argentina i Brasil i tambè el blat de moro? Sigeu seriosos.


Comenta aquest article