La CE vol regular l'ús dels reproductors de música MP3

La protecció dels usuaris també inclou solucions tècniques que haurien d'aplicar els fabricants per a minimitzar les lesions auditives


La comissària europea de protecció dels consumidors, Meglena Kuneva, participarà el 27 de gener en una conferència a Brussel·les sobre les mesures que cal adoptar per evitar que els reproductors de música presentin riscos per a la salut. L’octubre passat, un informe del Comitè científic dels riscos sanitaris emergents i recentment detectats afirmava que entre el 5% i el 10% de qui escolta música amb reproductors portàtils corre el risc de patir una pèrdua d’oïda permanent si durant cinc anys escolta música més d'una hora al dia amb el volum massa alt.

La conferència aplegarà experts, científics, empresaris, organitzacions de consumidors, organismes de normalització, eurodiputats i altres interlocutors per parlar de les precaucions que poden prendre els usuaris i de les solucions tècniques que els fabricants poden adoptar per minimitzar les lesions auditives. També s’hi parlarà de la necessitat d'adoptar una nova normativa o de revisar l’actual sempre amb la finalitat de protegir la salut dels consumidors.

La comissària Kuneva ha declarat que "és preocupant que a la UE hi hagi més de deu milions d’usuaris habituals de reproductors portàtils i telèfons mòbils que corrin el risc de patir lesions auditives pel fet d’escoltar música amb el volum massa alt. Els informes científics més recents recomanen que actuem amb celeritat i que revisem els controls de volum actuals per garantir que s’hi fan servir les últimes tecnologies i que resulten absolutament eficaços per protegir la salut dels consumidors".

La conferència comptarà també amb la participació d'interlocutors clau de tos els sectors implicats inclosos Nokia, Apple, el ministre francès de salut, el Royal National Institute for Deaf People del Regne Unit i la Confederació Espanyola de Consumidors i Usuaris (CECU).

En els últims anys ha crescut exponencialment la venda de reproductors portàtils de música i especialment la de reproductors d’MP3. Es calcula que arreu de la UE hi deu haver entre cinquanta i cent milions de persones que escolten música cada dia amb reproductors portàtils. En els últims quatre anys s’han venut entre 184 i 246 milions d’aparells portàtils d'àudio, inclosos entre 124 i 165 milions de reproductors d’MP3. L'ús inadequat d'aquests aparells pot comportar lesions permanents als seus usuaris i una pèrdua prematura de la qualitat de l'oïda.

La normativa de seguretat europea limita el volum dels reproductors portàtils de música a 100 dB, però fins i tot l’exposició excessiva a aquests nivells acústics també pot ser perjudicial. I això es pot evitar en gran mesura reduint-ne el nivell acústic i el temps d’exposició.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article