Algunes marques de sofàs i calçat associades a la dermatítis ocasionada per un antifúngic


La federació de consumidors Facua informa que alguns models de cinc marques de sabates han estat incloses en la xarxa d'alerta Rapex per contaminació amb dimetilfumarat, substància identificada com la causant d'al.lèrgies a consumidors de diferents països europeus.

Les reaccions al.lèrgiques amb aquest origen fa temps que es van succeint. Al 2007,  ja es van donar nombrosos casos de dermatítis  a Finlàndia que, finalment, es van associar a  aquesta substància localitzada en unes bossetes que incorporaven els embalatges de sofàs de fabricació xinesa,  per a evitar-ne la floridura. Marques de sofàs com Berna, Conforama, Linkwise i Soffine, també procedents de la Xina, ja han estat motiu d'alertes i retirades de mercat pel Rapex.

Facua explica que l'alerta sorgeix després que diversos consumidors constatessin reaccions al.lèrgiques a la pell. Tot assenyala que la causa de la reacció no és pròpiament el calçat sinó les bosses de dimetilfumarat que es fan servir com a antifúngics. L'organització de consumidors té constància d'algunes de les marques que han provocat alteracions cutànies. En concret, sabates de nen Pasite, diferents models de sabates i botes d' Amelia Zaragoza, unes botes de dona Maria Mare, sabatilles de ballarina Bimba i Lola i un model de sabates Spwsh.

Facua explica que la llista de marques contaminades amb dimetilfumarat pot haver augmentat després de les denúncies que van presentant els consumidors i demana a l'Institut Nacional de Consum que actualitzi i faci públics els llistats. Fins la data, l'INC només ha fet difusió de la marca Amelia Zaragoza quan, el 18 de desembre passat va informar de la "possible relació" d'aquesta marca "fabricada a la Xina i importada per España", amb les reaccions al.lèrgiques cutànies.

El 20 de desembre era la Comissió Europea que a través de la seva xarxa d'alertes Rapex, notificava que quatre models de sabates i set de botes de dona que es comercialitzaven a França contenien dimetilfumarat. Totes eren de les marques Cache Cache i Patrice Breal que s'afegien a la firma Etam, alguns productes de la qual s'havien retirat del mercat unes setmanes abans pel mateix motiu.

El Rapex inclou l'alerta d'unes botes de dona, de pell, contaminades amb dimetilfumarat,  marca Cache Cache. De fet, les botes són un exponent de producció global: La part externa és de pell de Portugal o Amèrica del Sud, una banda tèxtil de l'interior es produeix a Itàlia i, en la part superior integren una banda de pell d'uns dos centímetres originària de la Xina, que es creu que ha estat tractada directament amb la substància en qüestió, ja que el seu embalatge no contenia bossetes amb el producte motiu de l'alerta. Les botes porten l'etiqueta de 'Made in Portugal'.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article