El DAR difon les virtuts de l'oli d'oliva

L'especialista Eduard Escrich exposarà en una jornada la relació del consum d'oli d'oliva amb una menor incidència de càncer de mama


El Departament d'Agricultura organitza aquest 31 de gener la jornada "L'oli d'oliva verge extra i la salut" en el marc de la XII Fira de l'Oli de Les Garrigues. La dieta Mediterrània no s'entén sense l'oli d'oliva, un element genuí no només per les característiques sensorials i degustatives, sinó pels beneficis que aporta a la salut. Per a difondren les seves peculiaritats, el Dar comptarà en aquesta jornada amb la participació dels millors investigadors actuals en la matèria com són els doctors Eduard Escrich de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Maria Isabel Covas, del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’IMM-Hospital del Mar, a més de participants del sector de la restauració, de la Fundació Alicia, de la Fundació Dieta Mediterrània.

El doctor Eduard Escrich centrarà la seva intervenció en les influències de l’oli d’oliva i altres lípids de la dieta en el càncer de mama, en la incidència i desenvolupament del qual són de gran transcendència els valors nutricionals, entre altres. El Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama de la UAB ve treballant sobre el tema des de 1985. “Nombrosos estudis experimentals i epidemiològics han posat de manifest la relació existent entre els greixos o lípids de la dieta i el càncer de mama”, evidencia l’investigador.

En aquest context, els resultats dels treballs amb oli d’oliva són de gran interès, com indica Escrich. D’una banda, “diversos estudis epidemiològics han mostrat que les taxes d’incidència de càncer de mama als països europeus de la zona mediterrània, on el consum d’oli d’oliva és elevat, són inferiors a les de la majoria dels països del nord d’Europa i Amèrica”. D’altra banda, els estudis experimentals han proporcionat “resultats inconsistents, havent-se observat des d’una absència d’efecte promotor, a un feble efecte promotor o un efecte protector del càncer de mama”. Per tant, segons aquest investigador, la relació entre consum d’oli d’oliva i càncer de mama constitueix un tema controvertit que podria tenir importants repercussions en la salut humana, especialment entre la població femenina del nostre entorn”. El càncer de mama és el més freqüent entre les dones d’arreu del món.

Val a dir que, com exposa Escrich, “les investigacions del Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama pretenen determinar la possible activitat de components habituals de l’alimentació humana, més enllà del seu valor nutricional, que permetin formular opinions científiques en relació amb la salut de la població o el risc de malaltia. Per tant, s’emmarquen en el camp de la prevenció secundària, i fins i tot primària, del càncer de mama”.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article