Consum promou els productes de l'agricultura ecològica


El dilluns 2 de febrer, l'Agència Catalana del Consum llança una campanya d’informació per a promoure els productes ecològics i els seus avantatges nutricionals pel que fa a vitamines i minerals, per tot el que fa referència a la sostenibilitat mediambiental i la cura de l’entorn. Alhora, pretén donar a conèixer el distintiu que ha d’aparèixer en el seu etiquetatge.

El DAR, per la seva banda,  ha presentat aquesta setmana el Mercat d’Alimentació Ecològica. Situat a l’Avinguda Francesc Cambó (al davant del Mercat de Santa Caterina), que comptat  amb la participació de 40 productors ecològics d’arreu de Catalunya. La fira vol ser una oportunitat per als consumidors interessats en aquests aliments ecològics, així com per a les cooperatives de consumidors, paradistes i petits comerços que vulguin establir contactes amb productors ecològics de Catalunya.

Aquestes dues iniciatives s'emmarquen dins del Pla d'Acció per a l'Alimentació i Agricultura Ecològiques 2008-2012, aprovat pel govern català el novembre passat. La intenció és fer arribar als consumidors que amb la compra de productes provinents de l’agricultura ecològica es contribueix a la sostenibilitat mediambiental, alhora que es fa una alimentació saludable i saborosa. La seguretat, la qualitat, el control i la certificació fan aquests productes recomanables per als consumidors, i també el fet que no contenen residus d'elements potencialment nocius.

Productes ecològics

Els productes ecològics són aquells que provenen de les explotacions que segueixen la normativa ecològica autoritzada per cada comunitat autònoma. En la seva elaboració no s’han fet servir productes químics. Per saber si realment s’està comprant productes que provenen de l’agricultura o ramaderia ecològica, cal fixar-se en l’etiquetatge: hi ha d’aparèixer l’etiqueta ecològica de la comunitat autònoma de la qual provingui i el número d’identificació de l’organisme de control.

El govern català va aprovar el passat 25 de novembre de 2008 el Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques per al període 2008-2012, per tal de promoure les produccions i el consum de productes i aliments ecològics.

El consum d’aliments ecològics: una demanda a l’alça

Gairebé la meitat de la població catalana, un 48,1%, ha consumit alguna vegada aliments ecològics, si bé només una tercera part ho fa com a mínim alguna vegada al mes, concretament, un 22% ho fa amb freqüència setmanal.

La motivació principal per la compra d’aliments ecològics és la salut (57%) per damunt del gust, la qualitat o raons mediambientals, mentre que els principals motius adduïts per al no consum d’aliments ecològics, per aquells que els coneixen, són el preu excessiu o la difícil localització del punt de venda.

Catalunya és pionera, dins l'Estat espanyol, en la introducció i desenvolupament de les produccions agroalimentàries ecològiques. Des dels anys 70, el sector ecològic català ha anat guanyant capacitat productiva i l’oferta s’ha anat incrementant i diversificant.

La indústria agroalimentària ecològica catalana compta amb 450 empreses dedicades a l’elaboració d’aliments. Entre camps de conreu i pastures, actualment hi ha 62.331 hectàrees certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), gestionades per més de 900 explotacions agrícoles i ramaderes repartides per tot el territori català.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article