El govern central s'arronsa davant les protestes per l'aplicació de la Llei de Costes

Ara deixarà vendre les cases construïdes sobre la platja


Quan al 2004 l'anterior ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va decidir activar el compliment de la Llei de Costes aprovada el 1988, va aixecar una onada de protestes i fins i tot la creació d'una Plataforma d'Afectats, propietaris d'uns 45.000 habitatges, que s'havien construït en zona de domini públic. Després de 20 anys d'aprovació de la llei aquest va ser el primer intent seriós de fer-la complir, amb l'objectiu de delimitar exactament el domini públic del domini privat i advertint als propietaris d'habitatges que s'havien construït abans de 1988 que tenien trenta anys per usar-los, amb ampliació fins a 60, abans de ser enderrocats.

La iniciativa va aixecar protestes fins i tot des de les embaixades de Gran Bretanya i Alemanya, ja que molts dels compradors de primera línia de mar eren jubilats, originaris d'aquells països, que al.legaven no haver estat informats de la vigència d'aquella llei quan van comprar el xalet. Després de l'enrenou, la decisió ministerial va perdre gas. Tant, que ara la ministra que ha substituït Narbona en el càrrec, Elena Espinosa, ha començat a treballar en una reforma de la llei, sense massa soroll, que suavitza la primera fins al punt que contempla la possibilitat que aquells habitatges construïts a la platja, puguin ser venuts i comprats.

La recuperació del domini públic del litoral queda així desdibuixat. La reforma, que encara ha de ser aprovada per Les Corts, inclou en la disposició final quarta de la Llei de Navegació Marítima, aprovada pel Consell de Ministres del 5 de desembre passat, l'afegit de dos apartats a la Llei de Costes en els que s'assenyala que les concessions (als habitatges construïts legalment sobre la platja abans de 1988) no només es poden heretar, sino que amb la reforma es podran vendre i comprar, i Medi Ambient tindrà tres mesos per a exercir-ne el dret a tanteig.

La mesura ha causat divisió d'opinions. Mentre que els representants de la plataforma d'afectats resalta la importància i el benefici que ocasionarà a milers de propietaris, el col.lectiu de Tècnics de Costes, critica la manera en què s'ha fet la reforma. Addueixen que dificultarà la recuperació de l'espai públic del litoral ja que, fins ara, si Costes volia rescatar una concessió d'habitatge fet sobre la sorra de la platja podia al.legar davant del propietari que el més aconsellable era arribar a un acord perquè mai no podria vendre aquella casa. Mentre que ara, en poder vendre-la, es revaloritzarà i en dificultarà l'adquisició per part de Costes.

Més informació: El País



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article