El Santander demana suspendre durant dos anys el reembossament dels fons invertits en Banif

Prop de 70.000 inversors afectats per la mesura indèdita a l'estat i que ha d'aprovar la CNMV


El Banc de Santander ha demanat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors(CNMV) que se suspengui el reembossament de les participacions que tenen prop de 70.000 clients del seu fons immobiliari Santander Banif. La falta de liquiditat per a poder atendre l'allau de demandes per a recuperar els diners ha fet que el banc estatal més internacional hagi pres aquesta decisió, insòlita a l'estat, però contemplada per la llei. En cas que la CNMV autoritzi aquesta petició, el termini ajornaria el retorn dels fons durant dos anys.

Per la seva banda, l'associació d'usuaris de banca ADICAE ha convocat per avui 17 de febrer, a les 19 hores, una assemblea informativa a les diferents seus de l'organització (a Barcelona c/Entença, 30 - a València Av. Pérez Galdós, 97) en la que s'informarà als afectats dels diferents tràmits que ha iniciat. El principal, la demanda a la CNMV que suspengui la petició del Santander ja que consideren que la trajectòria dels fons no ha estat transparent. 

La insolvència del Fons del Santander destapa un dels forats més grans de l'actual crisi immobiliària, segons Adicae. El fons va rebre el desembre de 2008 autorització de la CNMV per a realitzar la taxació extraordinària del patrimoni que reduiria sensiblement el seu valor. Ara, lamenta l'organització de consumidors, l'entitat financera demana suspendre els reembossament als 69.864 clients, als que només ofereix un 10% dels seus estalvis i préstecs "en condicions de mercat".

Aquest fons immobiliari de Banif és el més important que existeix a tot l'estat. Segons l'entitat financera, les sol.licituds de reembossament arribaven el 13 de febrer a 2.167 milions d'euros, un 80% del patrimoni total d'aquests fons. Justament per la seva característica principal, basada en la inversió en immobles, centres comercials, lloguers, etc, fa que ara no hi hagi liquiditat suficient per a satisfer la demanda de reembossament. Mentrestant, aquest gener els fons van tenir una rendibilitat negativa de 4,21% a resultes de la crisi que afecta profundament el sector immobiliari.

Tot i així, el Santander ha informat que fins al 27 de febrer els clients de Banif poden demanar el retorn de diners, a partir d'aquell moment, començarà la moratòria dels dos anys. Als que hagin fet les sol.licituds se'ls tornarà fins un 10% del patrimoni del fons que van invertir, el que exigeix la normativa. A mida que l'entitat pugui adquirir liquiditat amb la venda de més actius se'ls anirà tornant la resta, de manera equitativa.

Aquí podeu consultar el document editat per la CNMV destinat als afectats


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • ULL¡¡¡ amb el Santander, les coses no son clares, uns paios que volen comprar a Cristiano Ronaldo per 70 M€ pel Madrid, i ara no poden tornar ni un centim?, primer pagueu als vostres impositors. Menys "xuleries".

Comenta aquest article