El Tercer Sector Social demana que la Generalitat gestioni el 50% del que recapti del 0,7% de l'IRPF


La polseguera que ha aixecat la nova ordre de concessió de subvencions ministeri d’Educació, Política Social i Esports ha atiat encara més els ànims ja tocats per la poca predisposició del govern central a deixar anar les captacions. L'ordre en qüestió deixa fora de les subvencions a les entitats d’àmbit territorial exclusivament català. La Consellera de d'Acció Social, Carme Capdevila s'ha mostrat combativa davant d'aquesta decisió i, al seu darrere, els agents socials un cop han superat la incredulitat inicial.

És el cas del president de la Taula del tercer sector social, Carles Barba, que ha proposat com a alternativa a la norma que vol imposar l’Estat espanyol que les comunitats autònomes puguin gestionar el 50% del que recaptin del 0,7% de l'IRPF per repartir-lo entre les seves entitats i ONGs. Ha denunciat que el 2008 Catalunya va recaptar 47 milions d'euros, i que en canvi només van tornar 12 milions d'euros en subvencions. La ministra d’Educació i Política Social, Mercedes Cabrera, afirma que no s’exclou cap ONG local o autonòmica, però es reafirma en què per optar a subvencions hauran de crear ‘xarxes que superin el marc autonòmic’.

La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, ha anunciat que la Generalitat portarà aquesta qüestió al Tribunal Constitucional espanyol (TC). Capdevila ha explicat que aquesta decisió va contra l'Estatut, que atorga competències en la gestió de subvencions vinculades a l'IRPF. La consellera estima que es veuran afectades unes 100 entitats catalanes que no podran dur a terme la seva actuació social i hauran d'acomiadar personal. Tot i així, Capdevila ha assegurat que la Generalitat ho evitarà ajudant a les entitats perquè cap d'elles hagi de tancar. Capdevila recorda que la decisió contradiu una moció aprovada pel Congrés de Diputats sobre el finançament de les polítiques socials. Catalunya és la comunitat on un major percentatge de declarants de l’IRPF marquen exclusivament l’opció ‘altres fins d’interès social’ en la declaració de renda, la qual cosa encara fa més injusta la “discriminació” que el govern espanyol pretén tirar endavant, lamenta la Consellera, “és un clar retrocés en un moment de crisi econòmica, que és quan és més necessari que mai impulsar les entitats del tercer sector”.

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ha anunciat que farà campanya perquè no es marqui la casella del 0,7% en la declaració de l'IRPF i es facin donacions directament a les ONGs. Amb aquesta mesura la formació eco-socialista pretén evitar que l’aportació solidària dels catalans repercuteixi en les organitzacions catalanes, de les quals 130 de les 326 que van presentar la sol·licitud d’ajudes i tenen activitat a Catalunya en quedarien excloses si es tira endavant la reforma de criteris que vol fer el ministeri.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article