Les elèctriques han fet estimació de consums fins un 40% a la baixa

Aquesta desinformació ha fet que els consumidors gastessin més i es trobessin amb sorpreses en la facturació següent


El marge d'error a la baixa els mesos que les elèctriques fan la lectura estimada arriba a una mitjana del 40%. L'estudi fet per Facua a partir de les 30.000 factures introduïdes en el simulador que ha elaborat l'entitat per fer les seves comprovacions constata aquest marge. Segons Facua, en el primer mes, les companyies han estimat un consum més baix del real, pel que l'usuari pensa que gasta menys del que esperava i es relaxa. Però quan arriba la lectura real al segon mes, ja es troba amb la sorpresa, segons Facua. Sovint, a més, coincideix amb l'aplicació de la penalització aprovada per Indústria el setembre passat sobre el consum que superi els 500 kwh al mes.

Així les coses, l'organització de consumidors denuncia que la factura mensual elèctrica que el Ministeri va projectar perquè els usuaris tinguessin més informació i això els motivés a reduir el consum, ha tingut l'efecte contrari.

Les factures derivades de les estimacions que una part dels abonats ha rebut al desembre i una altra al gener constaten que el consum mig és de 260 kwh al mes. Però, la següent factura, la de gener o febrer, respectivament, i que correspon a lectures reals, ha tingut una mitjana de 592kwh. Més del doble que el mes anterior i que, a la pràctica inclou l'energia consumida el darrer mes i la que no es va comptabilitzar el mes anterior que s'havia estimat a la baixa. El resultat és clar: s'ha sobrepassat el límit fixat pel Ministeri i hi haurà un bon grapat de kw que es cobraran amb penalització.

Segons Facua, un dels motius d'aquest desfase és que les elèctriques han vulnerat l'obligació vigent des del 1988, de realitzar les lectures estimades utilitzant com a dada el consum real dels usuaris durant el mateix període de l'any anterior.

A banda d'això, l'organització de consumidors denuncia que s'han cobrat milions de kwh un 5,6% més cars del que correspon ja que pertanyen a consums de novembre i desembre de 2008, quan les tarifes encara no havien pujat aquest percentatge.

Facua mostra al Ministeri que tot aquest batibull evidencia que el nou sistema de cobrament no indueix a una reducció del consum com en un principi pretenia i exigeix que, o bé es torni a les factures bimensuals corresponents a les lectures reals, o bé es facin lectures mensualment coincidint amb els períodes de facturació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • Però on esta la inversió en I+D de les companyies elèctriques. On se's vist que al 2009, encara hagi de passar el senyor a llegir el comptador de la llum. Va home va!!! I els comptadors digitals que ens prometia el govern per fa dos anys on són? Que potser els sortiria massa car a aquestes companyies fer el canvi i ara ningú en parla? Esta clar que sempre surt més a compte marejar al consumidor, total, tampoc protesta!!!

Comenta aquest article