Marques de calçat que ha retirat l'ACC del mercat per presència de dimetilfumarat


Continua la retirada de calçat on s'ha detectat la presència de dimetilfumarat. L'Agència Catalana del Consum publica un llistat de les diferents marques i models que s'han trobat a la venda a casa nostra i que són susceptibles de causar al.lèrgies i irritacions. Les dades s'han actualitzat a mitjans de febrer, després de comprovar-ne la presència del biocida no autoritzat a la Unió Europea, que s'utilitza com a antifongs. Normalment es presenta en petites bossetes dins les capses de les sabates o botes. Diversos models de Pasite, Amelia Zaragoza, Spwsh, Belucci, Coolway, Love Red i Bache, entre sabates de nen, botins i botes de senyora, s'han retirat del mercat.

El dimetilfumarat es considera nociu per via dèrmica i pot ser irritant per la pell. La seva acció al·lergènica depèn de la rapidesa i quantitat de substància que pot sortir de la bosseta que el conté, tot impregnant el calçat, i també de la sensibilitat i resposta del sistema immunològic al principi actiu per part de la persona exposada al producte.

Les reaccions al.lèrgiques d'aquesta substància fa mesos que es van destapar. L'any 2007, es van donar nombrosos casos d'irritacions a la pell a Finlàndia. Després d'investigar-ne les causes, finalment, es van associar al dimetilfumarat que contenien unes bossetes dels embalatges d'unes butaques de fabricació xinesa, per a evitar-ne la floridura. En posteriors irritacions a la pell detectades a diversos països europeus, es va ampliar les sospites també al calçat, de marques fabricades o procedents de Xina.

La Comissió Europea, a través de la seva xarxa d'alertes Rapex, va fer la primera notificació el 20 de desembre passat. En aquell cas advertia de la presència del biocida en quatre models de sabates i set de botes de dona que es comercialitzaven a França. Totes eren de les marques Cache Cache i Patrice Breal que s'afegien a la firma Etam, alguns productes de la qual s'havien retirat del mercat unes setmanes abans pel mateix motiu.

Per més detall de marques i models retirats per l'ACC podeu consultar aquí

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article