El preu de l'arròs podria baixar gràcies al rècord de la collita d'aquest any


El 2008 la collita d'arròs al món marcat rècords quan ja queda poc perquè finalitzi. La FAO ha anunciat que aquest fet pot ajudar a la rebaixa del preu al consumidor d'aquest producte de primera necessitat. Però, l'organització de l'ONU ha advertit que aquesta dada que és positiva per als consumidors pot perillar a causa de la crisi econòmica, per culpa de disminució d'ingressos. 

Segons l' informe de seguiment del Mercat de l'Arròs la producció global pot superar els 683 milions de tones, un 3,5% més que l'any anterior.  La superfície que s'ha dedicat  aquesta temporada també ha crescut més d'un 2%, degut a la reacció dels productors i governs a l'increment de preus. 

Els preus de l'arròs van finalitzar l'any passat un 80% més alts de mitjana que al 2007, malgrat que havien passat uns mesos dels seus nivells més alts, de retruc de les escalades dels preus dels combustibles i fertilitzats. Recordem que aquest és un aliment bàsic per a prop de 2.500 milions de persones arreu del planeta.

Malgrat tot, els preus elevats van tenir un efecte positiu quan governs i agricultors van optar per ampliar la superfície conreada. Les condicions meteorològiques també van afavorir que en determinades parts del planeta el rendiment fos més important.

Però, si l'any passat els governs van haver d'intervenir en dos fronts oposats - per una banda estimular la producció i per l'altra mantenir els preus ajustats per al consumidor-  enguany hauran de superar més dificultats a conseqüència de la crisi econòmica, segons l'informe de la FAO. És possible que els governs es vegin obligats novament a intervenir perquè el productor d'arròs percebi uns preus justos i alhora protegir el poder adquisitiu dels consumidors. Tot en un moment en què els ajuts públics per a d'altres sectors absorbeixen protagonisme.

La collita que finalitzarà aquest maig però aportarà una recuperació de les reserves mundials, que arribaran al nivell més alt des de 2002.

Més informació: Informe FAO

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article