UCE presenta denuncia contra les elèctriques per irregularitats en la facturació


L'organització de consumidors UCE ha anunciat que presentarà denúncia contra les elèctriques davant la Comissió Nacional de l'Energia  i l'INC. L'entitat demana explicacions a Unión Fenosa, EON España, Iberdrola, Hidrocatábrico i Endesa per la facturació als usuaris de manera estimada, fórmula que considera il.legal per anar en contra del que assenyala la Llei de Protecció dels Consumidors.

Segons aquesta norma, es considera abusiu el cobrament per productes o serveis no utilitzats o consumits de manera efectiva. En aquesta denuncia l'entitat exigeix a la CNE i l'INC la sanció a les companyies elèctriques que operen a l'estat, per saltar-se aquesta regulació en les factures generades a partir de principis d'any.

Segons l'Observatori de consultes i reclamacions  de l'UCE, les elèctriques han desbancat a la telefonia i l'habitatge, passant a ocupar el primer lloc en les reclamacions dels consumidors.

El nou sistema de facturació de l'electricitat esta generant nombrosos problemes. Especialment perquè s'intercalen els mesos de lectures reals amb les lectures estimades. Des de principis d'any la facturació es fa mensual mentre que la lectura de comptadors és bimensual, de manera que els mesos en què no hi ha lectura es fa una facturació estimada. Les organitzacions de consumidors, a més, s'han queixat que consums generats el desembre de 2008 s'han facturat amb tarifes vigents a partir de 2009. El govern Balear, fins i tot, ha exigit a Gesa Endesa que torni a fer la facturació de més de mig milió d'abonats per reparar aquests errors.

UCE considera que utilitzar el recurs de l'estimació com a criteri de facturació viola l'esperit del legislador, ja que la idea inicial de facturar mensualment era perquè el consumidor tingués més capacitat de controlar la seva despesa i efectuar un consum més eficient i racional de l'energia. Un objectiu totalment desvirtuat i sense sentit si la facturació es basa amb lectures estimades que poc tenen a veure amb el consum real de l'usuari.


 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article