Els devastadors efectes del DBCP en un llibre de Vicent Boix

El producte químic es va utilitzar durant els 70's en finques plataneres de països pobres


En els anys 70, milers de persones que treballaven en les finques plataneres de més de deu països pobres, es van exposar a un perillós producte químic denominat DBCP. S'aplicava en l'agricultura i els seus creadors ja coneixien els seus riscos tòxics des de les mateixes proves de laboratori. Encara així, es va usar durant anys sense informar i sense proporcionar equips de protecció individual als peons. En l'actualitat, milers d'afectats per aquest producte protagonitzen litigis als EUA, Nicaragua o Panamà.

Aquest dijous 5 de març es presenta a la llibreria Altaïr, de Barcelona, el llibre "El parque de las hamacas", de Vicent Boix (Almassora 1974). El llibre descobreix els esdeveniments al voltant del DBCP i recull les experiències de testimonis i experts en diverses matèries. El treball es va iniciar durant els tres anys en què l'autor va ser cooperant a Nicaragua. L'edició publicada per Icaria Editorial, ha estat a càrrec de l'ONG Paz con Dignidad, que promou al costat d’organitzacions com USTEA, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, CERAI.

El llibre pretén que, malgrat el pas dels anys, el desastre no s'oblidi. Els afectats pel perillós producte químic busquen la justícia que aguanti la malaltia i, alguns efectes han revifat els ànims. En els últims anys, alguns ja van obtenir sentències favorables a Nicaragua i el 7 de novembre de 2007, dues multinacionals eren condemnades per una cort de Los Àngeles a pagar tres milions de dòlars a sis treballadors afectats. Encara que estan apel•lades totes les sentències, les victòries judicials són importants i podrien obrir la porta a desenes de milers de malalts més que en un passat van tenir contacte amb el producte químic.

Debat sobre els drets de la ciutadania en matèria ambiental

L'autor del llibre participarà també demà 4 de març en el cicle "Dimecres del Cinema de les Cultures" que organitza "Amics de la Unesco".   Aquest dimecres el debat se centrarà sobre els drets dels ciutadans en matèria de contaminació ambiental i salut. Després de la projecció de la pel.lícula “Erin Brockovich”, intervindrà en el debat Vicent Boix -autor del Parque de las Hamacas- i Flora Royo, com a representant d'Amics de la Unesco. L'acte serà a la seu de l'ONG, carrer Mallorca, 207

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article