Avui s'ha presentat oficialment la Guia d’aplicació Ecojoguina, manual d’ecodisseny i comunicació ambiental. Es tracta d’una guia pràctica per a l’aplicació dels criteris ecològics en el disseny de la indústria de la joguina, a més de donar difusió del benefici ambiental d'aquest producte perquè el consumidor n'estigui informat i pugui triar.
La intenció és crear un canvi positiu en el mercat de les joguines elèctriques i electròniques a través de la millora en el seu disseny o reduir el seu impacte ambiental. Per això, la guia dóna argumentacions als productor per a decidir quina matèria primera s’utilitza, el procés de fabricació, el seu transport, la posterior utilització, i els processos de recuperació i reciclatge futurs.
A més del Departament de Medi Ambient, en aquest projecte hi han participat les empreses IMC Toys, Educa Borràs, Ninco i IBB Autoracing.
- Winnie, Cuentos y Canciones, d’IMC Toys: Substitució d’alguns components electrònics per d’altres menys de contaminants (metalls), reducció de la quantitat de plàstic emprat, reducció del consum energètic durant l’ús, i ús de materials reciclats.
- Conector, d’Educa Borràs: Introducció d’una làmina d’educació ambiental, reducció de la quantitat de materials utilitzats, reducció del volum per tal d’optimitzar el transport, i marcatge dels plàstics per facilitar-ne el reciclatge.
- Kit digital, de NINCO: Incorporació de plàstic industrial reciclat, i consells a l’usuari sobre com disminuir el consum d’energia durant l’ús. Aquest producte ja presentava molts aspectes positius des del punt de vista ambiental.
- Electronic Lap counter System, d’IBB: Substitució d’alguns components electrònics per d’altres menys de contaminants, i disminució de la quantitat d’embalatge emprat.
El Departament de Medi Ambient i Habitatge preveu iniciar aquest any els treballs per a desenvolupar una categoria específica d’ecoetiqueta, com a part del Distintiu de garantia de qualitat ambiental, per al sector de la joguina, que permeti identificar aquells productes que respecten el medi ambient.
Paral·lelament, i en col·laboració amb la Fundació ECOTIC, s’han endegat unes proves pilot de recollida de joguines en escoles de primària i secundària per a la reutilització i reciclatge per a les que integren components elèctrics i electrònics. Poblacions com Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, Igualada, Manlleu, Moià, Mollet del Vallès, i el Pont de Vilomara ja ho van posar en pràctica el Nadal passat.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari