Una Llei facilitarà que les urbanitzacions construïdes abans de 1981 millorin serveis i infraestructures


El Ple del Parlament ha aprovat la Llei de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics que té com a objectiu ordenar la situació de les urbanitzacions aïllades del país amb més mancances i dotar-les de d’infraestructures i serveis bàsics. El paquet de mesures aprovat contempla la creació d'un fons econòmic per ajudar als ajuntaments a elaborar projectes de millora i l'habilitació d'una línia de préstecs destinada als consistoris i parcel.listes per al cost de les obres.

La normativa també preveu la reducció de la superfície d'aquestes urbanitzacions, en cas que sigui possible o, fins i tot, la reversió dels terrenys a la seva condició anterior de sòl no urbanitzable.

Els ajuts van destinats a urbanitzacions que han crescut al llarg del territori, unes 2.000 amb capacitat per a més de 600.000 persones, construïdes durant el franquisme sense planificació urbanística, que han passat de segona a primera residència, amb la necessitat de serveis bàsics. Al voltant de 330.000 parcel·les, d'aquestes només s'ha desenvolupat la meitat de l'edificació que permetrien. Unes 400 estan situades en sòl no urbanitzable, de les quals el 70% es van construir abans de 1975.

Quant a les principals mancances d’aquestes àrees residencials(segons un estudi de la Diputació de Barcelona referides a l’àmbit de la seva demarcació), el 61% tenen dèficits en la pavimentació; el 55%, en l’abastiment d’aigua; el 60%, en infraestructures de sanejament, i el 62%, en enllumenat públic.

En els darrers anys, el mercat immobiliari ha viscut una tendència a la conversió de les urbanitzacions de segona a primera residència, i és ara quan aquestes mancances encara s’han fet més evidents. A més, aquest tipus d’urbanització comporta, degut a la seva baixa densitat, un consum excessiu de sòl i un augment forçat de la mobilitat obligada, responent a un model d’ocupació del territori que avui es considera obsolet.

La aposta per regularitzar la situació amb diferents estratègies segons cada cas:

-Ordenar urbanísticament l’àrea residencial, i preveure les cessions de sòl per a la incorporació de millores en els serveis i la dotació d’espais verds.

-Impulsar la finalització de les obres d’urbanització en àrees que es poden consolidar i millorar així la qualitat de vida dels residents i la integració al municipi.

-Reduir, quan això sigui possible, la superfície inicialment prevista de la urbanització que no s’ha desenvolupat al llarg dels anys.

Més informació: nota DPTOP




Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article