Néix l'Autoritat Catalana de la Competència

El nou organisme és autònom i ha de vetllar pel correcte funcionament competitiu als mercats del territori


Aquesta setmana s'ha constituït l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), un organisme autònom i independent que ha de garantir el correcte funcionament competitiu dels mercats a Catalunya. El nou ens, que fusiona la Direcció General i el Tribunal Català de Defensa de la Competència, també assumirà les tasques de promoció de la competència i serà l’encarregat d’atendre denúncies de pràctiques que vulnerin la lliure competència.

L'ACCO, presidit per Arseni Gibert, modernitzarà les estructures destinades a vetllar per la defensa de la competència i les adaptarà a les polítiques que fixa la Unió Europea. L'adaptació està inclosa en el Pla de mesures contra la inflació aprovat pel Govern el 2006, ja que la vulneració de les condicions de lliure competència poden repercutir en els usuaris i les empreses en forma d’increment de preus.

Les funcions consisteixen principalment a instruir i resoldre denúncies, amb mesures i activitats de caràcter proactiu. En l’àmbit de promoció de la competència, hi haurà dues grans àrees: una es dedicarà a l’estudi i l’anàlisi de mercats, i serà la que recollirà informació sobre els diferents sectors, i la informació necessària per endegar actuacions d’ofici. L’altra s’ocuparà de vetllar per la qualitat de la regulació existent.

El nou òrgan exercirà la seva tasca amb plena independència, gràcies a la seva autonomia de gestió; a l’obligació de fer públics els informes, estudis i resolucions que elabori; al període i les condicions de nomenament del càrrecs (sis anys no renovables).

Director general de Defensa de la Competència des de febrer del 2004, Arseni Gibert ha estat senador, membre de l’Entesa Catalana de Progrés durant el període 2000-2004, i portaveu de Ciència, Tecnologia i Societat de la Informació i de relacions amb el Tribunal de Cuentas, entre d'altres càrrecs.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article