Les petrolieres es mostren inquietes per la gran davallada del consum de carburants


La demanda de gasoil ha estat sempre creixent, diuen les petrolieres, fins i tot mentre va durar la crisi del 93. L'any 2008 ha trencat la tendència i, deixant de banda esdeveniments excepcionals com la vaga de transportistes o la històrica escalada de preus que es va produir a principis d'any, el consum de gasoil va baixar un 2,9% en conjunt. Però aquest percentatge es podria definir com a "ralentització" si no vingués al darrera la caiguda extrema de gener i febrer de 2009, en els que el consum ha baixat un 12,2% i un 13,8%, per aquest ordre, segons dades recopilades per Expansión.

El Gasoil A suposa el 78% del consum de carburants a tot l'estat, d'aquest, un 50% correspon a vehicles que es dediquen al transport de mercaderies. Les petrolieres alerten que el consum de carburants, especialment el gasoil, va molt lligat a l'activitat econòmica d'un estat on, com és el cas, el transport de mercaderies es fa bàsicament per carretera i significa un 80% del total.

El reportatge fa una comparació de les vendes de gasoil amb l'evolució del creixement del PIB. Des de 2005 la demanda del carburant ha crescut un 5% anual, mentre que el PIB ho ha fet una mitjana del 3,5%. Al 2008 les vendes de gasoil van baixar un -2,9% mentre que el PIB va marcar un augment de l'1,2%. I d'aquí ja venen els descensos de consum de gasoil al gener i febrer de 2009 que han evolucionat fins prop d'un -14%. Aquesta caiguda tan sobtada és el que més preocupa a les petrolieres, i més tenint en compte, diuen, que els preus estan a nivells de 2005, rondant els 0,845 euros el litre.

Més informació: Butlletí Estadístic d'Hidrocarburs

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article