El CRESA investiga el deteriorament de la salut de les ovelles de 38 explotacions catalanes

De moment no s'ha trobat cap relació entre els símptomes i la vacunació de llengua blava


Moltes de les ovelles i cabres d'aquestes explotacions mostraven una pèrdua de pes accentuada i anèmia. A petició del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, els tècnics del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA) estan investigant 38 explotacions, on han aparegut casos de mortalitat (uns 1.500 caps de bestiar) i de deteriorament de la salut en ovelles i cabres. D’aquestes, només 7 explotacions presenten una mortalitat acusada. Les explotacions estan situades a les demarcacions de Barcelona i Girona, sent la comarca del Baix Empordà la més afectada. Cal tenir present que a Catalunya, hi ha un total de 1.800 explotacions d’oví-cabrum, i en caps de bestiar, 70.000 cabres i 609.000 ovelles.

Durant les visites que s’han fet a les 38 granges, els tècnics del CRESA han fet un estudi exhaustiu per extreure’n conclusions i de moment, l’estudi preliminar indica que “no s’ha observat una relació consistent entre la vacunació de la llengua blava i l’aparició de signes clínics”. Donat que encara no s’ha identificat una causa concreta d’aquests símptomes, marcats per un aprimament dels animals i anèmia, el CRESA continua investigant possibles causes.

Des del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, també s’han fet estudis sobre casos apareguts a explotacions d’altres Comunitats Autònomes, com Castella i Lleó, i no s’ha trobat cap relació entre l’aplicació de la vacuna de llengua blava i l’aparició d’aquests símptomes.

En cap cas, la simptomatologia descrita afecta el consum de carn. No hi ha cap risc per a la salut humana, i cal recordar que els animals morts no van a la cadena alimentaria.

Vacunació Llengua blava

A Catalunya, la campanya de vacunació de la llengua blava es va iniciar l’agost de 2008 davant de l’alt risc d’aparició de focus degut a l’evolució i la proximitat de la malaltia a Espanya i França, afectats pel Serotips 1 i 8 d’aquest virus.

El primer focus de la llengua blava va aparèixer a la Garrotxa al setembre de 2008 i fins a dia d’avui s’han confirmat 151 focus afectant principalment a ovins i després a bovins i cabrums i sempre tipificant el serotip 1.

Durant la campanya de vacunació corresponent al 2008 s’han realitzat 358.509 vacunacions de vaques i vedells, i 558.460 d’ovelles i cabres i actualment ja s’ha iniciat la nova campanya corresponent al 2009.

La Llengua Blava és una malaltia vírica que afecta principalment al bestiar oví , boví i cabrum encara que en aquest últims cursa normalment sense manifestacions clíniques. El virus es transmet entre animals a través de la picada d’un mosquit que es troba avui dia àmpliament distribuït pel nord d’Àfrica i països mediterranis però que també es troba extés, inclús vehiculant el virus, per molts països nord europeus.

La vacunació continua sent imprescindible per al control de la malaltia disminuint l’aparició de símptomes als nostres ramats i disminuint el risc de noves transmissions a ramats sans. Igualment és l’eina que possibilita la seva eradicació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article