Queixes pel nou reglament europeu que permet comercialitzar barreges d'olis

Unió de Pagesos critica que l'estat no ha sabut defensar els interessos dels productors davant de la UE


Unió de Pagesos denuncia que la llum verda a la comercialització de barreges d’oli d’oliva crearà confusió en el consumidor, ja que no disposarà de totes les garanties per conèixer les característiques de sabor i qualitat del producte que consumeix. Per identificar l’origen de les barreges, els elaboradors no hauran de designar si els olis s’han produït dintre o fora de la CE. A més, la mesura tampoc no repercutirà en un abaratiment del preu del producte.

Els grans perjudicats d’aquest reglament són els productors d’oli espanyols que veuran frenat el seu esforç per garantir els màxims paràmetres de qualitat, traçabilitat i transparència. Mentrestant, els grans distribuïdors i envasadors d’oli són els majors beneficiaris i cada vegada tindran més llibertat per monopolitzar la totalitat del mercat, assegura UP.

Unió de Pagesos rebutja el Reglament 182/2009 de la Comissió Europea -publicat el 7 de març- ja que fomenta la lliure comercialització de barreges d’olis d’oliva amb olis de llavor dintre i fora de l’Estat espanyol. Contràriament al que passava fins ara, d’ara en endavant podran entrar a l’Estat barreges d’olis procedents d’altres països, ja que els Estats membres no ho podran prohibir. A més, també es podran produir barreges dins del territori espanyol quan la seva finalitat sigui la comercialització fora de les nostres fronteres.

El Reglament europeu segueix deixant a la voluntat dels operadors la decisió d’identificar amb un doble etiquetatge l’origen de l’oli d’oliva verge i verge extra. D’aquesta manera, no és obligatori informar sobre l’origen del país de procedència de l’oli, doncs n’hi haurà prou especificant que ha estat produït a la Unió Europea. En aquest sentit, Unió de Pagesos reclama que el doble etiquetatge també s’apliqui en el cas de l’oli d’oliva. Per al sindicat la manca de concreció en les designacions d’origen afavorirà la confusió en el consumidor qui no tindrà tota la informació necessària per conèixer el producte que adquireix.

Unió de Pagesos considera que les administracions espanyoles no han sabut defensar a la Unió Europea els interessos dels productors de l’Estat, ja que l’aprovació del reglament demostra que s’han posicionat només en la línia de la distribució. El sindicat lamenta que la resta d’organitzacions professionals agràries (OPA) no s’hagin sumat a la defensa feta per La Unión per evitar que la normativa europea s’allunyi dels interessos de la producció.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article