L'abús de la posició dominant de les entitats financeres preocupa en la celebració del Dia del Consumidor

L'Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona recomana “consumir responsablement”


La crisi econòmica global esta fent emergir un seguit de problemes dels consumidors i de les famílies, que "estaven emmascarats per l'aparent situació de bonança econòmica. L'endeutament, un fenomen relativament nou al país, ha estat fruit, per una part, d'una política creditícia poc controlada i tolerada pels organismes públics de control, i per l'altra, d'un model de consumisme irresponsable”. Així s'expressa Dolors Gómez, diputada de l'Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, en una nota emesa amb motiu de la celebració ahir diumenge del dia Mundial del Consumidor.

A més a més, Gómez considera que la situació s'ha vist afectada també per “l'abús de posició dominant de les entitat financeres”, que s'ha evidenciat per “la translació al consumidor de comissions i despeses o la inclusió de clàusules que imposen la contractació de productes vinculats, la poca transparència, i la secular situació de debilitat de l'usuari davant les grans corporacions” entre d'altres factors que han provocat una “situació asfixiant per a moltes famílies”.

A la seva comunicació Gómez posa èmfasi en que  “és imprescindible elaborar un pla seriós per ajudar les famílies endeutades, que generi confiança entre els consumidors, i és necessari que hi hagi transparència en el mercat financer”, assumint així “algunes de les propostes que les organitzacions de consumidors han fet per afrontar la crisis:

• Imposar a les entitats financeres terminis de negociació obligatoris previs a l'inici dels procediments judicials de reclamació del crèdit.
• Garantir que es traslladin a les famílies les baixades dels tipus d'interès.
• Proporcionar ajudes a famílies amb situacions especials familiars (divorci,.. ) o socials (atur, malalties,...)
• Prohibir diferencials superiors a 1 punt en el préstecs hipotecaris.
• Regular eficaçment la publicitat.
• Actualitzar i millorar la regulació actual sobre la transparència financera que està vigent des de 1994
• Promulgar una llei de Sobreendeutament familiar”.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article