Els ramaders catalans vendran llet directament al consumidor a través de màquines expenedores

Aquest sistema fa temps que funciona amb èxit a Itàlia


Unió de Pagesos esta treballant per a implantar a casa nostra un sistema directe de venda de llet del ramader al consumidor, evitant els abusos que fins ara porten a cap els intermediaris. S'han cansat de protestar i ara estan decidits a passar a l'acció. Joan Guitart, responsable del sector lleter d'UP, ha assegurat  a Jornal que la normativa de controls sanitaris i de seguretat és molt estricte i així ha de seguir, ara, el que cal és crear un sitema que no permeti l'especulació també aquí. Un exemple seria limitar la propietat d'aquestes màquines només per als productors de llet. Les avantatges són indiscutibles tan per al ramader com per al consumidor: preus més assequibles, consum de proximitat i, fins i tot, la possibilitat que el client conegui les granges d'on surt la llet que consumeix. 

Es tracta d'un sistema que fa temps que funciona a Itàlia, just d'on provenen els models de màquines expenedores que ara estudia promoure el sindicat. S'ubiquen com a molt a 10 km de la granja, en un punt de fàcil accés -gasolineres, places, carrers cèntrics...-. Només necessiten un endoll per mantenir l'aire condicionat i la neteja dels dipòsits que es van substituint, es fa a la mateixa granja.

De moment la llet que es vendrà serà pasteuritzada pel mateix productor, tot i que a Itàlia n'hi ha que venen llet fresca, explica Guitart. Aquí caldrà veure com acollirà el consumidor la novetat. "Comprar llet fresca i a casa bullir-la durant uns quants minuts, com es feia abans, potser li costarà un xic més", afegeix.

La iniciativa es pren com a mesura per evitar que el petit ramader hagi de tancar, que és el que esta passant. Els preus que se li paguen en aquests moments no passen dels 0,30 euros el litre, mentre que el preu mig que paga el consumidor després d'haver passat pels intermediaris és de 0,90 euros. La regulació d'aquest nou sistema preveurà un preu mínim i un de màxim per a evitar la competència deslleial.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article